Huť Liberty Ostrava požádala o ochranu před věřiteli, dluží miliardy

ČTK ČTK
29. 11. 2023 17:35
Huť Liberty Ostrava požádala o ochranu před věřiteli, dluží miliardy

Huť Liberty Ostrava požádala o ochranu před věřiteli. Uvedl to dnes server HN.cz. Ke konci října podle něj firma dlužila přes tři miliardy korun. Huť chtěla individuální moratorium na ochranu před jedním věřitelem, firmou Tameh. Krajský soud v Ostravě návrh přijal. Huť má nyní 30 dní na předložení plánu restrukturalizace. V návrhu na moratorium firma podle serveru uvedla, že počítá se vstupem investora a chystá také prodeje emisních povolenek či nepotřebného majetku.

V návrhu na ochranu Liberty Ostrava podle serveru uvedla, že provoz závodu negeneruje příjem postačující k úhradě dluhů. Firma se údajně obává, že bez restrukturalizace by se dostala do úpadku. Dodavatel energií Tameh byl ke konci října největším soukromým věřitelem hutě s pohledávkou 846 milionů korun, která v listopadu stoupla na více než miliardu. Firma dluží také státní pojišťovně EGAP, jež za huť zaplatila úvěr asi 1,5 miliardy korun.

Předseda základní organizace OS KOVO Petr Slanina dnes ČTK řekl, že k podanému návrhu nemá podrobnější informace, proto se k němu nemůže vyjadřovat. "Vím jen, že má jít o ochranné opatření. Ucelené informace ale nemám," řekl. Dodal, že tento krok vítá. "Vítám, že se konečně dozvíme, jaký typ restrukturalizace majitel vybere," řekl.

 

Právě se děje

Další zprávy