Firmy přimíchávaly karcinogenní látky do propan-butanu, ukázala kontrola

ČTK ČTK
12. 12. 2023 14:19
Firmy přimíchávaly karcinogenní látky do propan-butanu, ukázala kontrola

Kontroly České inspekce životního prostředí (ČIŽP) ukázaly na nelegální přimíchávání karcinogenních látek do propan-butanu pro spotřebitelské použití. Týká se to společností Tempo gas a Kralupol, uvedla dnes inspekce v tiskové zprávě. Firmám hrozí pokuty až jeden milion korun.

Česká inspekce životního prostředí letos zkontrolovala sedm společností, které jsou na trhu se zkapalněným ropným plynem, tedy propan-butanem nebo LPG. Při kontrolách zjistila několik porušení chemických předpisů. Nejzávažnější porušení spočívala v tom, že dvě společnosti přimíchávaly butan-butenovou směs, klasifikovanou jako karcinogen a mutagen, do propan-butanu určeného pro použití běžnými spotřebiteli. Inspektoři podotkli, že směs lze dle předpisů používat jen jako topné médium v průmyslu nebo jako meziprodukt pro výrobu chemických látek, v žádném případě se nesmí používat do směsí určených pro běžné spotřebitele.

"Za toto jednání hrozí společnostem pokuty ve výši až jednoho milionu korun. Jedná se o prvotní informaci pro veřejnost, následovat budou řízení o přestupku se společnostmi, které porušily chemické předpisy (nařízení REACH). O dalších krocích v tomto případu bude ČIŽP včas informovat," uvedli inspektoři. Dodali, že v kontrolách budou pokračovat i v příštím roce.

 

Právě se děje

Další zprávy