Exportérem roku 2017 je automobilka Škoda Auto. Její produkce tvoří devět procent českého exportu

ČTK ČTK
18. 12. 2017 20:13
Exportérem roku se opět stala automobilka Škoda Auto, loni vyvezla výrobky za 310 miliard korun. Firma předstihla Foxconn i Agrofert.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jakub Plíhal

Praha - Vítězem 23. ročníku soutěže Exportér roku se opět stala automobilka Škoda Auto. V kategorii podle nárůstu exportu zvítězila strojírenská Škoda JS, která se zabývá dodávkami pro jadernou energetiku. Zástupci firem v pondělí převzali ocenění na slavnostním večeru v Kaiserštejnském paláci v Praze.

Mladoboleslavská automobilka dosáhla loni objemu exportu ve výši 310,3 miliardy korun. To je téměř devět procent celkového českého vývozu. Druhou příčku obsadila společnost Foxconn CZ a třetí skončil Agrofert.

"Součástí naší Strategie 2025 je kromě elektromobility a digitalizace také další posilování naší přítomnosti na světových trzích. Důležitým prvkem této strategie je i plánovaná výroba elektrických komponentů a elektromobilů, které se také stanou významným exportním artiklem naší země," uvedl člen představenstva společnosti Bohdan Wojnar.

V kategorii meziroční nárůstu exportu vyhrála Škoda JS, která navýšila vývoz o 1,261 miliardy korun.

Cenu pro exportéra, který vyvezl v roce 2016 své výrobky a služby do největšího počtu zemí, získala společnost CommScope Czech Republic, která exportovala na 131 zahraničních trhů. Samostatnou kategorii středních exportérů do 500 milionů korun exportů vyhrála společnost ABO valve.

Pořadateli 23. ročníku soutěže Exportér roku jsou Hospodářská komora ČR, Střední podnikatelský stav a Asociace pro podporu podnikání v ČR. Český export letos podle odhadů Asociace exportérů stoupne na rekordních 4,15 bilionu korun.

 

Právě se děje

Další zprávy