Energetická společnost UCED dala nabídku na koupi elektrárny zkrachovalé firmy Tameh

ČTK ČTK
2. 8. 2024 12:40
Energetická společnost UCED dala nabídku na koupi elektrárny zkrachovalé firmy Tameh

Energetická společnost UCED z investiční skupiny Creditas finančníka Pavla Hubáčka podala nabídku na koupi elektrárny zkrachovalé firmy Tameh Czech v areálu zadlužené hutě Liberty Ostrava, které firma dřív dodávala energie. Uvedl to dnes server Seznam Zprávy. Podle jeho zdrojů bylo zájemců o energetický závod více, ale jen UCED podala nezávaznou nabídku.

Podle mluvčího UCED Daniela Mareše současný stav ohrožuje fungování desítek firem působících v areálu Liberty a UCED je připravena zajistit provoz lokální distribuční soustavy pro všechny zákazníky v areálu. "Mohu potvrdit, že Tameh obdržel v rámci prodejního procesu konkrétní nabídky. Dál to však nemohu jakkoli komentovat," komentoval informace webu mediální zástupce Tamehu Patrik Schober.

Tameh Czech je přímo v areálu hutního podniku Liberty Ostrava, který byl jeho jediným zákazníkem. Firma mu dodávala elektřinu, teplo a technické plyny do loňského prosince, kdy dodávky zastavila. Tameh tvrdí, že se do úpadku dostal kvůli tomu, že mu Liberty přestala platit. Podle dřívějšího vyjádření insolvenčního správce Dominika Harta Liberty k letošnímu 21. únoru dlužila Tamehu 2,18 miliardy korun. Věřitelé Tamehu v dubnu povolili vyřešit úpadek reorganizací, usnesení o povolení reorganizace ještě musí vydat soud.

 

Právě se děje

Další zprávy