Důvěra v českou ekonomiku v květnu klesla u podnikatelů i spotřebitelů

ČTK ČTK
24. 5. 2023 10:05
Důvěra v českou ekonomiku v květnu klesla u podnikatelů i spotřebitelů

Důvěra v českou ekonomiku v květnu po dvou měsících růstu klesla. Meziměsíčně to bylo o 3,1 bodu na 94,1 bodu. Snížila se v případě podnikatelů i spotřebitelů. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Meziročně je celková důvěra také nižší, loni v květnu činila 102 bodů.

"Zhoršený ekonomický sentiment mezi podnikateli byl v květnu ovlivněn výrazným poklesem důvěry v odvětví průmyslu, kde velká část respondentů, zejména v sektoru automotive, očekává v příštích měsících pokles tempa růstu výrobní činnosti," uvedl vedoucí oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ Jiří Obst.

Podnikatelská důvěra se v květnu snížila o 2,8 bodu na 95,2 bodu. Mezi podnikateli v průmyslu klesla o 8,2 bodu, v obchodě o 3,2 bodu. Ve stavebnictví se důvěra nezměnila. Ve vybraných službách se podruhé v řadě zvýšila, tentokrát o 2,3 bodu. V meziročním srovnání byla ale důvěra letos ve všech odvětvích nižší. Nejvýraznější rozdíl proti loňsku byl ve stavebnictví, a to 16,2 bodu.

Důvěra spotřebitelů se sice v dubnu poprvé za více než rok dostala nad 90 bodů, v květnu se ale vrátila zpět pod tuto hranici. Klesla o 4,4 bodu na 88,5 bodu.

 

Právě se děje

Další zprávy