Důvěra v českou ekonomiku je nejvyšší od loňského srpna

ČTK ČTK
24. 1. 2023 9:12
Důvěra v českou ekonomiku je nejvyšší od loňského srpna

Důvěra v českou ekonomiku je nejvyšší od loňského srpna. Takzvaný souhrnný indikátor důvěry v lednu vzrostl proti prosinci o 2,3 bodu na hodnotu 92,0. Důvěra se zvýšila mezi podnikateli i spotřebiteli, u kterých se dostala nejvýše od loňského března. Vyplývá to z informací na webu Českého statistického úřadu. Proti loňskému lednu je důvěra v hospodářství u podnikatelů, spotřebitelů i celkově na nižší úrovni.

Ukazatel důvěry podnikatelů v lednu meziměsíčně stoupl o 1,3 bodu na hodnotu 93,8, zvýšil se poprvé od loňského května. Důvěra vzrostla v průmyslu, obchodu i vybraných službách, ve stavebnictví podruhé po sobě klesla, ale stále se tam jako v jediném odvětví drží nad dlouhodobým průměrem.

"Po pětiměsíčním nepřetržitém poklesu byl v průběhu prosince a ledna zaznamenán růst důvěry v odvětví průmyslu. Tuto pozitivní informaci je ale nutné hodnotit velice opatrně, protože mezi respondenty je patrná velká nejistota ohledně budoucího vývoje," uvedl vedoucí oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ Jiří Obst. Průmyslové podniky podle něj ve čtvrtletním průzkumu bariér růstu označily za hlavní překážku zvyšování produkce nedostatečnou poptávku.

 

Právě se děje

Další zprávy