Domácnosti získají průběžný přehled o spotřebě elektřiny, pomůžou chytré elektroměry

ČTK ČTK
1. 7. 2024 16:54
Domácnosti získají průběžný přehled o spotřebě elektřiny, pomůžou chytré elektroměry

Až 850 tisícům odběratelům musí tuzemští distributoři do poloviny roku 2027 nainstalovat tzv. chytré elektroměry. Začala jim tříletá lhůta, během níž mají tato zařízení bezplatně nainstalovat všem zákazníkům s roční spotřebou elektřiny nad šest megawatthodin (MWh). Chytré elektroměry mají zefektivnit řízení spotřeby. V tiskové zprávě o tom informovalo ministerstvo průmyslu a obchodu. Typicky půjde o zákazníky s vyšší spotřebou, kteří používají elektřinu i na vytápění a ohřev vody.

"Nové chytré elektroměry výrazně zlepší kontrolu zákazníků nad jejich spotřebou elektřiny. Spotřebitelé budou moci mít k dispozici aktuální data každých 15 minut a díky tomu budou moci lépe přizpůsobovat svou spotřebu elektřiny aktuální ceně. Přinést by jim to mělo snížení výdajů na elektřinu," řekl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN). Připomněl, že instalace chytrých elektroměrů bude zdarma. 

Pro nákup chytrých elektroměrů pro zákazníky mají distributoři k dispozici dotační výzvu v celkové výši až 4,1 miliardy korun. 

 

Právě se děje

Další zprávy