Distributor krmiv Euroben dostal od ÚOHS milionovou pokutu za určování cen

ČTK ČTK
22. 9. 2023 10:44
Distributor krmiv Euroben dostal od ÚOHS milionovou pokutu za určování cen

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) potrestal pokutou 1,07 milionu korun distributora krmiv pro psy a kočky Euroben kvůli určování maloobchodních cen odběratelům pro další prodej. Firma pochybení přiznala, aktivně jej ukončila a s úřadem spolupracovala. Pokuta je pravomocná, úřad o tom dnes informoval v tiskové zprávě.

Problematického chování se Euroben podle zjištění úřadu dopouštěla v letech 2015 až 2021. "Stanovovala svým odběratelům minimální maloobchodní ceny pro prodej konečným spotřebitelům, dodržování těchto cen kontrolovala a vyzývala odběratele k navýšení cen na jí stanovenou úroveň. Prodejcům, kteří tuto cenovou politiku porušovali, hrozila sankcemi, jež také reálně uplatnila," uvedl ÚOHS s tím, že tyto zakázané vertikální dohody narušily hospodářskou soutěž v Česku na trhu krmiv pro psy a kočky.

Při stanovování výše pokuty antimonopolní úřad přihlédl k tomu, že firma problematické jednání sama ukončila bezprostředně poté, co se v jejím sídle uskutečnilo místní šetření. Společnost také samostatně informovala své odběratele o ukončení těchto dohod a předložila ÚOHS důkazy o porušování soutěžního práva.

"Úřad dále poskytl slevu z pokuty za zavedení soutěžního compliance programu a také za splnění podmínek pro narovnání. Přestože jsou vertikální dohody závažným porušením soutěžních pravidel, ÚOHS snižuje pokuty za výše uvedené kroky ze strany účastníka řízení, neboť se díky nim zásadním způsobem snižuje časová i nákladová náročnost správního řízení," uvedl úřad v tiskové zprávě. Compliance program je soubor interních pravidel firmy, která mají bránit porušování pravidel hospodářské soutěže.

 

Právě se děje

Další zprávy