Rusům byt neprodáme, Bělorusům nenalijeme. Kádrování klientů není právně jednoznačné

Adéla Očenášková Adéla Očenášková
5. 3. 2022 19:48
Kvůli invazi na Ukrajinu se od Ruska distancuje řada českých i zahraničních firem. Největší developerská společnost v Česku Central Group nyní oznámila, že přestane Rusům a Bělorusům prodávat nemovitosti. Výjimku dostanou jen ti, kteří se od ruské politiky písemně distancují. Omezováním klientů dle národnosti se už ale dříve zabývaly soudy. Podle ČOI nelze jednoznačně říct, zda jde o diskriminaci.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Shutterstock

"Obecně platí, že politika do byznysu nepatří. Pokud však barbarská politika vedení Ruska a Běloruska vyvolala válku a utrpení pro miliony lidí, tak byznys musí v rámci svých možností reagovat. Proto se Central Group rozhodl k bezprecedentnímu kroku, kterým je až do odvolání zastavení nabídky a prodeje bytů ve všech svých projektech občanům Ruska a Běloruska," stojí v prohlášení developerské firmy. 

Výjimku dostanou pouze ti, kteří se písemně distancují od politiky svých vlád vůči Ukrajině. Mluvčí společnosti Irena Pencová uvedla, že klient musí podepsat dokument, kde je psáno, že jako občan Ruské federace (případně 'občan Běloruské republiky') nesouhlasí s agresivní invazí ruských vojsk na Ukrajinu a odmítá válečnou politiku své vlády vůči Ukrajině.

Ke stejnému kroku následně přistoupil i další z velkých bytových developerů - společnost Ekospol. "Ruská invaze na Ukrajinu, kvůli které každý den umírá mnoho civilistů, je neospravedlnitelná a musí co nejdříve skončit. (…) Neznamená to ale, že odhodíme všechny demokratické principy a začneme s kolektivním trestáním. Zdaleka ne všichni Rusové s agresí vůči Ukrajině souhlasí," zdůraznil generální ředitel a předseda představenstva Ekospolu Evžen Korec. I jeho firma tak ruským klientům nabídne podpis prohlášení s odsouzením agrese.

České soudy i obchodní inspekce se už v minulosti zabývaly diskriminací zákazníků podle jejich národnosti, státní příslušnosti či etnika. Často se v minulosti jednalo o zákaz vstupu Romů do restaurací či do klubů. 

Mluvčí České obchodní inspekce (ČOI) Jiří Fröhlich však pro online deník Aktuálně.cz uvedl, že se v tomto případě nedá jednoznačně říct, zda takové jednání bude vyhodnoceno jako diskriminace, nebo ne. "Je však možné se tím v rámci našich kontrolních pravomocí zabývat, například na základě podnětu spotřebitele," uvedl Fröhlich. 

Inspektoři už velmi podobný případ řešili před pár lety. Jednalo se o kauzu firmy Golden Gastro Service, jejíž hotel Brioni v Ostravě odmítl v roce 2014 ubytovat Rusy, pokud nepodepíšou, že odsuzují ruskou anexi poloostrova Krym. Společnost tehdy dostala od inspekce pokutu za diskriminaci ve výši 50 tisíc korun. Jenže věc se nakonec dostala až k Ústavnímu soudu (ÚS), který se postavil na stranu hotelu. 

Soudci se tehdy usnesli, že provozovatelé hotelu chtěli pouze projevit svůj názor a aspoň v malé míře působit na ty, kteří se podílejí na politickém životě Ruska. "Stěžovatel nezacházel rozdílně s cizinci (respektive občany Ruské federace) oproti českým státním občanům, případně občanům jiných států tak, že by jim a priori odepřel poskytnutí ubytovacích služeb (nejednalo se o omezení typu 'Američanům nenaléváme')," píše se v rozhodnutí ÚS.

Soud upozornil na to, že hotel odepřel ubytování jen těm obyvatelům Ruska, kteří odmítli podepsat prohlášení odsuzující anexi Krymu, a nedopustil se tak nepřípustné diskriminace. Na případ ostravského hotelu, který našel zastání u ÚS, se teď odvolává právě i Central Group.

"Musíme připustit, že se jedná o podobný případ, jako byl hotel Brioni v Ostravě, ve kterém Ústavní soud (na rozdíl od ČOI) nespatřil v takovém jednání diskriminaci," přikyvuje i Fröhlich.

Vůči rozhodnutí Ústavního soudu se tehdy přitom vymezil jeho předseda Pavel Rychetský. Uvedl, že se za postoj ÚS hluboce stydí, protože podle něj popírá elementární principy právního státu.

"Zaprvé není pravda, že není ponižující v rámci spotřebitelského vztahu na zákazníkovi požadovat písemné prohlášení, že souhlasím, nebo nesouhlasím s politikou svého státu. Není pravda, že je přípustné skutečně diskriminovat podle státního občanství. To je princip kolektivní viny, který se vůbec nemůže v tomto případě objevit," prohlásil před třemi lety Rychetský.

Diskriminace ano, nebo ne?

Advokát Jiří Matzner pro Aktuálně.cz uvedl, že opatření, ke kterému nyní přistoupil developer Central Group, není podle něj po zběžném prostudování antidiskriminačního zákona protiprávní. Tento zákon říká, že výjimku z něj mají taková jednání, která sledují nějaký legitimní cíl. V případě developera Central Group podle Matznera může být legitimním cílem ochrana práv jiných.

"Výjimka se nevztahuje na diskriminační důvody rasy, etnického původu a národnosti, protože rasová směrnice (2000/43/ES o rovném zacházení s osobami bez ohledu na jejich rasu nebo etnický původ) žádnou takovou výjimku neumožňuje. Jak jsem ale pochopil, v tomto případě jde o vyloučení osob s určitou státní příslušností (Ruska a Běloruska), tedy nikoliv osoby s určitou národností," míní Matzner.

Firma Central Group uvedla, že rozhodnutí neprodávat byty Rusům a Bělorusům pro ni bude mít výrazné finanční dopady, protože tato skupina tvoří relativně významné procento kupujících. "Za poslední rok šlo zhruba o deset procent našich klientů," sdělila mluvčí Pencová. 

Loni Central Group, který na pražském trhu působí od roku 1994, informoval, že cizinci obecně tvoří dlouhodobě zhruba čtvrtinu z celkového počtu kupujících. Na prvním místě jsou Slováci a poté kupující ze zemí bývalého Sovětského svazu, tedy i Ruska a Běloruska. Firma také poznamenala, že podíl zahraničních klientů klesl v souvislosti s koronavirovou pandemií, a to asi o deset procent.

 

Právě se děje

Další zprávy