Zhruba desetina restaurací používá ve fritovacích zařízeních přepálené tuky, zjistila při loňských kontrolách Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Inspektoři odebrali ve 194 restauracích 226 vzorků. Proti minulým letům se situace částečně zlepšila, v předchozích třech letech se podíl nevyhovujících zjištění pohyboval okolo 17 procent. Uspokojivá však situace rozhodně není, uvedl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.
"I nadále proto budeme v kontrolách pokračovat," dodal Kopřiva. Jde o kontroly jak restaurací, tak dalších typů společného stravování. Přepálené oleje jsou nevhodné k lidské spotřebě a obsahují zdraví škodlivé látky. Ve dvou případech laboratorní rozbor potvrdil dokonce velmi vysoký stupeň tepelného rozkladu olejů.
Inspektoři vzorky hodnotí nejprve senzoricky, tedy jakou mají oleje vůni, chuť a barvu a zda jsou v nich zuhelnatělé zbytky. Dále stanovují obsah tzv. polárních látek a v laboratoři určí obsah polymerních triacylglycerolů. "U několika vzorků laboratoř potvrdila až násobné překročení akceptovatelných hodnot tepelného rozkladu hodnocených fritovacích olejů," řekl Kopřiva.