Čtvrtý blok Dukovan opět vyrábí, skončila 73 dnů dlouhá odstávka

ČTK ČTK
26. 12. 2023 11:01
Čtvrtý blok Dukovan opět vyrábí, skončila 73 dnů dlouhá odstávka

V jaderné elektrárně Dukovany skončila po 73 dnech plánovaná odstávka čtvrtého bloku. Energetici připojili dnes ráno blok k přenosové síti, vyměnili část paliva za čerstvé. Na plný výkon by se měl blok dostat ve středu. Jaderná elektrárna použije po odstávce poprvé palivo nové generace, které je efektivnější. Vyplývá to z tiskové zprávy elektrárny. Všech šest českých jaderných bloků je teď v provozu, čtyři v Dukovanech a dva v Temelíně.

"Operátoři aktuálně zvyšují výkon bloku a provádějí další předepsané testy a kontroly zařízení," uvedl mluvčí Dukovan Jiří Bezděk. Čtvrtý blok nedodával elektřinu od 13. října.

Všechny naplánované činnosti, hlavně kontroly a testy, dokončili energetici oproti plánu s několikadenním předstihem. "Žádná odstávka není jednoduchá. Zvlášť v posledních letech s řadou investic pro zajištění plánovaného šedesátiletého provozu. Přesto jsme ji zvládli bezpečně a s předstihem," uvedl člen představenstva ČEZ Bohdan Zronek.

Ve čtvrtém bloku použije elektrárna poprvé palivo nové generace, které je efektivnější. Energetici z reaktoru vyvezli všech 349 palivových kazet. Do reaktoru vrátili část použitého paliva a 78 čerstvých palivových kazet. Je to nové palivo s označením PK3+, jehož konstrukce umožňuje efektivnější využití uranu v palivu, jak uvedl mluvčí. Energetici při odstávce udělali revize dvou záložních dieselových generátorů, vyčistili parogenerátory, zvládli i generální opravu dvou hlavních cirkulačních čerpadel.

Dukovanské bloky uvedli energetici do provozu v letech 1985 až 1987. Firma ČEZ je chce držet funkční nejméně 60 let. Loni dodala elektrárna Dukovany 14,7 terawatthodiny (TWh) elektřiny, což byla její pátá nejvyšší roční výroba. Od začátku letošního roku vyrobily Dukovany 14 TWh.

 

Právě se děje

Další zprávy