ČEZ od poloviny září zlevní ceníky elektřiny a plynu s fixací

ČTK ČTK
1. 9. 2023 9:03
ČEZ od poloviny září zlevní ceníky elektřiny a plynu s fixací

Energetická společnost ČEZ od poloviny září zlevní ceníky energií s fixací. Cena elektřiny s jednoročním závazkem bude o více než pětinu nižší než stanovené vládní stropy. Plyn s roční fixací pak bude pod hodnotou cenových stropů o čtvrtinu. ČEZ zároveň zlevní ceníky dvouletých a tříletých produktů. Nabídka platí pro všechny zákazníky, kromě těch s aktuálně platnou fixací. Informovala o tom společnost ČEZ Prodej. Ceny energií postupně snižují i ostatní dodavatelé v Česku. U ČEZ má aktuálně fixaci přes milion lidí u elektřiny a 300.000 u plynu. Celkem elektřinu od firmy odebírá 2,7 milionu odběratelů a plyn asi 600.000 míst.

Kvůli růstu cen na velkoobchodních burzách česká vláda pro letošní rok stanovila cenové stropy na 5000 korun za jednu megawatthodinu (MWh) elektřiny bez DPH a 2500 korun za jednu MWh plynu. Na úplném začátku roku dodavatelé zpravidla nabízeli tyto ceny, během roku, po zlevnění energií na burze, ale začali postupně přicházet s novými výhodnějšími produkty.

Polostátní ČEZ od půlky září zavede nový roční on-line tarif na elektřinu s cenou 3940 Kč za MWh bez DPH. Roční fixace plynu vyjde s novou cenu na 1850 korun za MWh bez DPH. Podobu úpravy víceletých fixací zatím podnik neoznámil. Nové ceníky chce společnost zveřejnit 15. září.

"Na začátku roku jsme slíbili, že pokud to bude alespoň trochu možné, tak budeme pravidelně naše ceníky snižovat. Už počtvrté tak jdeme letos s cenami dolů. V polovině září zlevníme naše jednoleté, dvouleté i tříleté fixace," řekl generální ředitel ČEZ Prodej Tomáš Kadlec. "Ceník tříletého produktu u elektřiny snížíme přibližně k hodnotě 3500 korun za megawatthodinu," uvedl.

 

Právě se děje

Další zprávy