ČEZ do konce roku vybere partnera pro vývoj menších reaktorů

ČTK ČTK
Aktualizováno 10. 9. 2024 16:38
ČEZ do konce roku vybere partnera pro vývoj menších reaktorů

Společnost ČEZ vybere do konce letošního roku partnera pro vývoj a provozování modulárních reaktorů v Česku. Vybírá mezi firmami Westinghouse, GE Hitachi a Rolls Royce. Řekl to v úterý mluvčí společnosti Ladislav Kříž. Polostátní ČEZ podle něj v Česku plánuje do roku 2050 postavit až deset menších modulárních reaktorů o souhrnném výkonu tři gigawatty. Současné tuzemské klasické elektrárny v Dukovanech a Temelíně mají každá výkon asi dva gigawatty.

U modulárních reaktorů ČEZ podle mluvčího nehledá pouze dodavatele technologie. "Chceme se na vývoji a výstavbě aktivně podílet, ne být jen v poloze kupujícího - to přinese Česku násobný efekt. Využijeme dlouhodobou jadernou zkušenost českých expertů i firem," uvedl. Společnost Westinghouse se účastnila také tendru na výstavbu nových tradičních jaderných bloků v Česku, vláda ji však na začátku roku nepozvala do další fáze soutěže kvůli nesplnění podmínek.

Severoamerický Westinghouse vyvíjí reaktory AP300 SMR, které mají výkon 300 megawattů jaderné energie. Firma dnes v Praze představila potenciální ekonomické dopady svých reaktorů na ČR. Modulární reaktory v režii Westinghouse by za 25 let výstavby pro Česko podle studie firmy PricewaterhouseCoopers LLC znamenaly vznik 8500 nových přímých a nepřímých pracovních míst. Ekonomický přínos pro HDP by byl zpočátku 292,7 miliardy korun, poté 95,3 miliardy korun ročně po zprovoznění bloků.

 

Právě se děje

Další zprávy