Český průmysl v říjnu meziročně vzrostl o skoro dvě procenta, hlavně díky autům

ČTK ČTK
7. 12. 2023 9:30
Český průmysl v říjnu meziročně vzrostl o skoro dvě procenta, hlavně díky autům

Průmyslová výroba v Česku v říjnu meziročně reálně stoupla o 1,9 procenta, předtím tři měsíce v řadě klesala. Přispěla k tomu hlavně výroba automobilů. Meziměsíčně byla průmyslová produkce vyšší o 2,8 procenta. Hodnota nových zakázek meziročně klesla o čtyři procenta, informoval dnes Český statistický úřad (ČSÚ).

"Říjnový dvouprocentní růst průmyslové produkce ovlivnila zejména nízká srovnávací základna ve výrobě automobilů. K růstu přispěla i výroba ostatních dopravních prostředků, zejména kolejových vozidel," uvedl ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ Radek Matějka.

Příspěvek výroby motorových vozidel k růstu průmyslu činil 4,3 procentního bodu. Kvůli výpadkům v zásobování dílů v předchozím roce produkce tohoto odvětví vzrostla o více než pětinu. K růstu podle statistiků přispěla i výroba ostatních dopravních prostředků a zařízení, a to zejména díky dokončení dlouhodobých zakázek na výrobu kolejových vozidel.

Naopak pokles výroby zaznamenala výroba strojů a zařízení, počítačů, elektronických a optických přístrojů. Dlouhodobě klesá produkce ostatních nekovových minerálních výrobků nebo chemický průmysl, konstatoval ČSÚ.

 

Právě se děje

Další zprávy