Vyřazení německého jádra zdraží českou elektřinu o 10 %

Karel Toman
18. 3. 2011 8:48
Německo zvažuje trvalé odstavení čtyř Temelínů, elektřiny bude v Evropě málo
Se stavbou všech čtyř reaktorů se začalo po průtazích v roce 1978, dostaveny byly postupně - každý rok jeden - od roku 1985 do roku 1987.
Se stavbou všech čtyř reaktorů se začalo po průtazích v roce 1978, dostaveny byly postupně - každý rok jeden - od roku 1985 do roku 1987. | Foto: Reuters

Praha/Brno - Obavy z japonské jaderné krize zdražují energii.

Za plyn zaplatí spotřebitelé o jednotky procent víc nejspíš už letos. Elektřina pro domácnosti a firmy však může příští rok za nepříznivých okolností zdražit až o deset procent. Se zpožděním zřejmě zdraží i teplo.

To by pak podle energetického analytika společnosti ENA Jiřího Gavora mohlo brzy dopadnout na celou ekonomiku a hlavně na menší obchodníky s elektřinou.

"Je možné, že někteří zkrachují," připouští expert.

Německo vyřadilo čtyři Temelíny

Energetické komodity jako plyn a uhlí poslední dny výrazně zdražují. Trhy totiž počítají s tím, že prohlubující se krize kolem japonské jaderné elektrárny Fukušima bude mít za následek větší spotřebu fosilních paliv. A to jak v Japonsku, které nahrazuje výpadek jádra nákupem plynu a uhlí, tak v celém světě, kde se čeká důrazné omezení sotva nastoupené jaderné renesance.

Jak moc a kdy pocítí zdražení energie na svých účtech také české domácnosti a firmy, závisí teď nejvíc na tom, jestli Německo vyřadí svých sedm dosluhujících reaktorů, o čemž tamní vláda uvažuje. Jasněji může být už příští úterý, na kdy německá kancléřka Angela Merkelová svolala schůzku s šéfy spolkových zemí, na jejichž území stojí jaderné elektrárny.

V případě trvalé odstávky bloků by totiž Evropa na dlouhou dobu přišla o výkon sedmi tisíc megawatt, což představuje necelé čtyři Temelíny.  Dosavadní lehký převis nabídky nad poptávkou by se v regionu obrátil v opak - elektřiny by bylo málo.

V takovém případě by japonská tsunami měla podle analytika Gavora trvalejší dopad a elektřina by pak zdražila už příští rok až o deset procent.

Prohne se pan Novák i Škodovka

"To už by pocítil pan Novák i Škodovka," glosoval pro Aktuálně.cz možné dopady na české domácnosti a firmy. "Já sám jsem v tomto ohledu docela pesimista, víte, jaká je v Německu nálada," dodal k možnosti trvalého vyřazení německých reaktorů v zemi, kde se proti jádru po japonském zemětřesení konají velké protesty.

Například domácnost s distribuční sazbou D02d, která letos za roční spotřebu 2200 kilowatt zaplatí 11 tisíc korun, by při desetiprocentním zdražení roku 2012 zaplatila o 1100 korun víc.

Od japonské tsunami vzrostla podle Marka Hatlapatky ze společnosti Cyrrus cena silové elektřiny na trhu z 51 na 57 euro za kilowatthodinu, tedy o 12 procent. Ke spotřebitelům se však větší cenové výkyvy dostaví až se zpožděním kvůli dnes běžnému způsobu obchodování s budoucími spotřebami elektřiny i na několik let dopředu.

Například ČEZ měl na konci února podle Hatlapatky prodáno zhruba 65 procent své elektřiny na rok 2012 a necelých 20 procent elektřiny na rok 2013 - a to za průměrnou cenu něco málo přes 51 euro za megawatthodinu. Pokud tedy bude současné zdražení trvalejší, pocítí ho domácnosti a firmy nejdřív příští rok.

Prodejce elektřiny čeká cenový šok

ČEZ by na tom vydělal, protože kdyby zbytek své dosud neprodané elektřiny na tyto dva roky prodal za aktuální ceny, utržil by podle Hatlapatky oproti předpokladům o osm miliard víc. Na druhou stranu ale ČEZ může utratit víc za uhlí, které teď také zdražuje.

Podstatně hůř než výrobci na tom ale budou distributoři, kteří svým spotřebitelům na celý letošní rok naúčtovali elektřinu za nedávné levné ceny. Někteří z nich totiž nemají od výrobců nakoupenu všechnu elektřinu, kterou se už ve smlouvách zavázali domácnostem a firmám dodat.

"Riziko se týká právě těchto obchodníků," upozorňuje analytik Gavor.

Při déle trvajícím růstu cen budou totiž tito distributoři muset absorbovat cenový šok z nákupu za aktuální tržní cenu (takzvané spotové energie), která je teď podstatně vyšší. Podle Hatlapatky si nejspíš budou muset sáhnout do vlastních marží, podle Gavora mohou někteří i zkrachovat.

Kateřina Vaňková ze serveru Srovnejenergie.cz však takto velké potíže nepředpokládá.

"Pro takový extrémní případ má většina z nich ve svých obchodních podmínkách ošetřeno, že mohou i v průběhu období ceny zákazníkovi navýšit. Zákazník má při změně ceny pak často nárok na výpověď se zkrácenou výpovědní dobou 1 měsíc," tvrdí Vaňková.

Bez proudu odběratel nezůstane

Zákazník však podle ní bez elektřiny nezůstane, ani pokud by obchodník skutečně zkrachoval. "V takovém případě nastupuje dodavatel poslední instance, který dodávku zajistí a zákazník si následně vybírá jiného dodavatele," vysvětluje odbornice.

S podobným časovým odstupem jako u elektřiny se nejspíš dostaví i zdražení tepla. Na trzích totiž roste cena uhlí, které většina velkých českých tepláren spaluje. Dubnová dodávka teplárenského uhlí pro Evropu zdražila podle Financial Times od pátku o 10,8 procenta na dvou a půlleté maximum.

Některé teplárny, například ty patřící ČEZu, však uzavírají smlouvy o dodávkách tepla na přelomu roku a obvykle na celý kalendářní rok. I teplo by tak kvůli japonské jaderné krizi zdražilo nejspíš až příští rok.

Za plyn však domácnosti nejspíš zaplatí víc už letos. Čeští dodavatelé totiž ceny upravují čtvrtletně. "Číslo teď po mně nechtějte. Určitě se ale bavíme o jednotkách procent," řekl Aktuálně.cz Marek Hatlapatka z Cyrrusu.

ČEZ: Predikce jsou ošidné

Mluvčí ČEZ Ladislav Kříž nechtěl vývoj cen energií blíže komentovat.

"Nejde o alibismus, těch nečekaných faktorů, které mohou ovlivnit vývoj cen, se letos může objevit ještě hodně. Delší predikce jsou proto nyní ošidné," řekl deníku.

I podle něj je rozhodující, zda se za tři měsíce ukáže dnešní dočasná odstávka německých reaktorů jako trvalá.

 

Právě se děje

Další zprávy