Útěk od ČEZu, RWE a dalších silných volí statisíce lidí

Karel Toman
31. 8. 2010 11:00
Konkurenční boj od plné liberalizace roku 2006 přituhuje, trh se ale nakonec ustálí
Elektřina - ilustrační foto
Elektřina - ilustrační foto | Foto: Reuters

Ústí nad Labem - Hranici sta tisíc klientů překročil v srpnu dodavatel energie Centropol Energy. Jen letos získal 60 tisíc zákazníků, do konce roku jich plánuje mít celkem 150 tisíc.

Potvrzuje se tak, že od spuštění liberalizace v lednu 2006 jsou lidé i firmy ochotnější odejít od dodavatele energie za výhodnější nabídkou víc, než se čekalo.

Například společnost Bohemia Energy dodávala koncem června energii 212 tisícům odběratelů, z toho 130 tisíc z nich odebíralo elektřinu. RWE zase opakovaně naznačilo, že chce na poli dodávek elektřiny dosáhnout v Česku dvouciferného podílu.

A podobná situace je u dodávek plynu. Počet domácností, které změnily dodavatele zemního plynu, vzrostl podle Energetického regulačního úřadu za první pololetí letošního roku meziročně na téměř dvojnásobek na 14 290.

Podíl lidí, kteří změní distributora tak podle expertů ještě nějaký čas poroste, dramatické přeskupování na trhu ale neočekávají. Konkurenční boj mezitím přiostřuje a menší dodavatelé na jedné straně a polostátní gigant ČEZ na straně druhé se opakovaně navzájem obviňují z nekalé soutěže.

Už neplatí, co se říkalo dřív

"Centropol Energy se překročením hranice 100.000 zákazníků zařadil mezi skutečně významné dodavatele elektřiny a zemního plynu na domácím trhu s energiemi," uvedl předseda představenstva Centropol Energy Aleš Graf. "V letošním roce očekávám další růst, především u domácností. Na konci roku bychom se tak měli dostat na hodnotu 150 tisíc zákazníků," dodal

Počty nových klientů za rok 2010

elektřina

  • Centropol Energy 60 tisíc
  • Bohemia Energy 25 tisíc
  • Bicorn 25 tisíc
  • Energetické Centrum 13 tisíc
  • RWE 9 tisíc

plyn

  • ČEZ 20,5 tisíce
  • Bohemia Energy 19 tisíc
  • Centropol Energy 8 tisíc
  • Energetické Centrum 7 tisíc

(údaje platné k červenci 2010, Zdroj: ČTK)

"Je pravda, že v poslední době se situace mění a že už neplatí, co se říkalo před rokem dvěma - že lidé nejsou ochotni měnit své dodavatele energie, ať už je to elektřina nebo plyn," shrnuje analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka.

Lidé si podle něj už zvykli na to, že dodavatelů je v Česku několik.

"Na druhou stranu si nemyslím, že by mělo dojít k nějakému dramatickému přeskupování. Ti opravdu velcí hráči zůstanou na svých podílech," je přesvědčen Hatlapatka.

Distributoři se ale přesto velkými ambicemi netají.

"Očekáváme, že do konce roku získáme 20 tisíc zákazníků z řad domácností," shrnul plány s dodávkami elektřiny mluvčí plynárenského gigantu RWE Martin Chalupský. "Do budoucna bychom rádi získali celkově dvouciferný podíl na trhu s elektřinou, který by odpovídal celoevropskému postavení RWE na energetickém trhu," zdůraznil mluvčí druhého největšího výrobce elektřiny v Evropě. "Neklademe si malé cíle," dodal.

Hatlapatka: Do čtyř let se trh s energií ustálí

Z pohledu ČEZu je podle něj samotný prodej elektřiny domácnostem a firmám není tak důležitý, rozhodující je pro něj výroba a distribuce. U menších dodavatelů dojde podle Hatlapatky do dvou až čtyř let ke konsolidaci, jejich počet klesne a ustálí se.

"Určitý prostor pro zvyšování jejich tržního podílu vidím, budou to ale desetinky procenta, maximálně nějaké to procento. Rozhodně se nebavíme o přeskupování celého trhu," dodal Hatlapatka.

 

Právě se děje

Další zprávy