V zákoně byla mezera, firma ale peníze zpátky nedostane

Petr Kučera ČTK Tomáš Fránek, Petr Kučera, ČTK
25. 6. 2012 20:22
Ústavní soud zamítl stížnost firmy, která chtěla vrátit zaplacené pojistné

Brno - Ústavní soud zamítl stížnost firmy Ježek software, která chtěla kvůli údajné mezeře v zákoně vrátit zaplacené pojistné za sociální zabezpečení z roku 2007.

Případem se už dříve zabýval Nejvyšší správní soud. Také on firmě nepřiznal nárok na vrácení pojistného a konstatoval, že nelze přestat platit daně kvůli chybě v zákoně.

Problém vznikl v roce 2006, kdy ze zákona o pojistném na sociální zabezpečení vypadla pasáž o vyměřovacím základu. Daně proto podle něj nebylo podle čeho určit.

Nárok firmy na vrácení pojistného sice nejdříve potvrdila liberecká pobočka Krajského soudu v Ústí nad Labem, stát se ale odvolal k Nejvyššímu správnímu soudu. Ten pak rozhodnutí libereckých soudců zrušil. Firma se nakonec obrátila na Ústavní soud.

Ústavní soud však dospěl k závěru, že k porušení ústavně zaručeného základního práva stěžovatele zjevně nedošlo.

Konec nadějí pro 7000 firem

Na základě výkladu Tomáše Ježka z Ježek software požádalo Českou správu sociálního zabezpečení o vrácení zaplaceného pojistného přes 7000 dalších společností. Po státu žádaly v součtu téměř 17 miliard korun.

Podle Nejvyššího správního soudu však firmy nemají na vrácení zaplacené daně nárok. Vyměřovací základ ve sporném období totiž bylo možné vyvodit z jiných ustanovení zákona.

"V daném případě není možno poukazem na zjištěnou legislativní chybu dospět k závěru o přechodném zániku platební povinnosti k placení pojistného na sociální zabezpečení a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti, neboť takový výklad by byl zcela mechanický a odhlížející od smyslu jednotlivých institutů, celkového kontextu posuzované právní úpravy, historie jejího vzniku a důvodů postupných novelizací," rozhodl vloni Nejvyšší správní soud. Ústavní soudci nyní jeho přístup prakticky potvrdili.

"Firmy nemohly být v dobré víře, respektive legitimně očekávat, že v období leden až červen 2007 nebudou povinny platit jako zaměstnavatel pojistné na sociální zabezpečení a příspěvek na státní politiku," uvedli soudci.

Nepřehledné a chaotické zákony

Už dříve ale soudci za takový postup stát kritizovali. Podle nich jde o další z mnoha případů nepřehledného a chaotického legislativního procesu.

"Jeho výsledkem je stále se zhoršující kvalita právního řádu, jež působí mezi adresáty právních povinností často oprávněné pocity bezradnosti, snižuje důvěru v právo, vyvolává znepokojení a zbytečně též zatěžuje příslušné orgány a instituce, které přijaté normy aplikují a interpretují," uvedl Nejvyšší správní soud.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Česká správa sociálního zabezpečení - kde naleznete všechny kontakty?

 

Právě se děje

Další zprávy