Trik obchodníků s vratnými láhvemi nevyšel, trest platí

Tomáš Fránek
21. 5. 2008 17:10
Soud potvrdil trest za to, že obchod neměl vratné láhve
Foto: Jaroslav Jiřička

Brno - Obchodníci neuspěli s trikem, jak obejít zákon, který jim nařizuje, aby zákazníkům nabízeli v obchodech nápoje ve vratných obalech.

Obejít zákon se pokusil provozovatel obchodů Tempo (dříve spotřební družstvo Jednota Opava). Ten v prodejně v Hlučíně měl sice ve vratných obalech přírodní minerálku, ale ochucené minerální vody byly k dostání pouze v plastových, nevratných obalech.

Minerálky máme

Česká obchodní inspekce proto Tempu udělila pokutu ve výši 1 000 korun. 

Podle inspekce musí mít obchodníci pro zákazníky připraveny kromě minerální vody ochucené v plastových obalech alespoň jeden druh jakékoli ochucené minerální vody v zálohovaném vratném obalu.

Zástupci Tempa s tím ale nesouhlasili a obrátili se na soud. Podle obchodníků jsou přírodní a ochucená minerálka stejný nápoj, stačí tak, když je ve vratném obalu jenom jeden z nich.

Nejvyšší správní soud ale stížnost Tempa zamítl a potvrdil, že pokuta byla uložena oprávněně. "Přírodní minerální vodu nelze ztotožňovat s minerální vodou ochucenou," rozhodl senát Nejvyššího správního soudu vedený soudkyní Miladou Tomkovou.

"Za situace, kdy mělo Tempo v nabídce pro spotřebitele minerální vodu ochucenou v nevratném obalu, mělo spotřebiteli nabízet ´stejný nápoj´ také ve vratném obalu. Jen tak mohl dostát povinnosti vyplývající ze zákona o obalech," uvedli soudci.

Chraňte životní prostředí

Nejvyšší správní soud už dříve rozhodl, že obchodní řetězce musí lidem v prodejnách nabízet nápoje ve vratných, zálohovaných láhvích. Nestačí, že je mají připraveny ve skladech.

Rozhodnutí se týkalo společnosti Ahold, která v Česku provozuje supermarkety Albert a řetězec Hypernova.

Čtěte souvislosti: Ahold bude platit, nenabízel lidem vratné láhve

Podle soudu je účelem zákona o obalech chránit životní  prostředí tím, že bude předcházet vzniku nadměrného množství odpadu z obalů. "Pouze v případě, že bude mít zákazník v jakýkoliv okamžik možnost takového výběru, a tedy možnost zboží ve vratném obalu zakoupit, bude naplněn smysl zákona," uvedl ve svém verdiktu Nejvyšší správní soud.

 

Právě se děje

Další zprávy