Německý Lidl špehoval své zaměstnance na toaletách

bh
27. 3. 2008 7:11
Koncern si vedl detailní záznamy

Hamburk - Německý koncern Lidl, který má více než 160 prodejen také v Česku, systematicky špehoval své zaměstnance.

Podle německého týdeníku Stern existují stovky stran detailních záznamů o tom, kdy a jak dlouho se zaměstnanci zdržují na toaletě, či to, kdo se s kým baví. Nechybějí ani záznamy ze skrytých kamer a upozornění na možné milostné avantýry.

Skandální počínání koncernu se týká především poboček v Dolním Sasku, záznamy si ale zaměstnavatelé vedli také v Porýní-Falci, Šlesvicku-Holštýnsku a v Berlíně.

Lidl špehování sám potvrdil

Existenci namontovaných kamer, o nichž zaměstnanci neměli tušení, Lidl potvrdil.

Čtěte v souvislostech
Autor fotografie: Tomáš Netočný

Čtěte v souvislostech

"Nesloužily ale k monitorování zaměstnanců. Účelem bylo upozornit na možné špatné chování," řekla magazínu Stern mluvčí koncernu Petra Trabertová.

Současně se ale distancovala od záznamů, v nichž jsou i citlivé údaje. Bylo by to prý proti vnitřním firemním pravidlům.

Pokud by se rozsáhlé špehování potvrdilo, šlo by o zjevné porušení německé ústavy, která zaručuje právo na svobodný rozvoj osobnosti. Kromě toho by Lidl porušil také zákon na ochranu osobních údajů.

Lidl, původně rodinná firma založená ve 30. letech minulého století, byl "na štíru" se zákonem již vícekrát. Za ponižující způsoby jednání se zaměstnanci získal v roce 2004 Big Brother Award, kterou aktivisté udělují za porušování občanských práv.

Také německé odbory Ver.di v minulosti zaznamenaly desítky případů, kdy Lidl zaměstnancům měřil dobu strávenou na WC.  

 

Právě se děje

Další zprávy