Do Česka vtrhnul nový hráč v prodeji potravin. Žabka

Hana Vorlíčková
3. 4. 2008 14:30
Žabka je prvním maloplošným potravinovým řetězcem
A na závěr: logo, které si máte zapamatovat.
A na závěr: logo, které si máte zapamatovat. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Dnes, před desátou hodinou stál v Maiselově ulici v centru Prahy řemeslník a v rychlosti opravoval drobné nedodělky na fasádě prvního obchodu potravinového řetězce Žabka v Česku.

Přibližně o hodinu později majitelé prodejnu slavnostně otevřeli. Řetězec Žabka spadá pod investiční skupinu Penta Investments.

Potraviny Žabka jsou prvním maloplošným potravinovým řetězcem v Česku. Budou mít otevřeno od šesti hodin ráno do jedenácté hodiny večerní. Některé prodejny řetězce by měly mít otevřeno non stop.

Doplněná díra na trhu

Zákazníkům by mělo být k dispozici okolo 1600 druhů zboží, což je asi o polovinu více, než mají některé diskontní prodejny. Vyjma potravin budou k dostání i tiskoviny, základní drogistické zboží a v budoucnu i některé doplňkové služby.

"Na terminálech plánujeme dobíjení telefonů všech mobilních operátorů. Nabídneme i možnost plateb některých složenek, například za plyn nebo elektřinu," uvedl při slavnostním otevření Zdeněk Linhart, generální ředitel spolenosti Žabka.

"Rozhodli jsme se v České republice zprovoznit potravinový řetězec Žabka, protože přesně takový typ sítě v republice chyběl. Jsou zde řetězce velkých hypermarketů a supermarketů, ale síť malých prodejen o rozloze 60 až 120 metrů čtverečních tu dosud není," řekl Linhart.

Žabky táhnou Prahou

Žabka v Maiselově ulici nezůstane dlouho sama. Do konce roku chce vedení Žabky otevřít asi padesátku dalších obchodů. Další z plánovaných se otevře na Praze 1, Haštalském náměstí. V tomto roce chce síťexpandovat hlavně v Praze a blízkém okolí.

V dalších letech se chystá proniknout i do ostataních měst republiky. Během tří let by se tak v Česku mělo objevit dalších 250 malých obchodů této značky.

Obchody Žabka mají fungovat na principu blízkém franšíze prostory budou pronajaty a prodejny budou řídit nezávislí provozovatelé.

Maloobchodní síť prodejen Žabka pochází z Polska. Přibližně před rokem jí koupila česko slovenská investiční skupina Penta Investments.

Síť prodejen Žabka byla založena v roce 1999. V roce 2006 dosáhly tržby firmy rekordní výše 1,24 miliard zlotých (9,2 miliardy korun), přičemž hrubý zisk před zdaněním, úroky, odpisy a amortizací (EBITDA) činil 45 milionů zlotých (337 milionů korun).

 

Právě se děje

Další zprávy