Švýcarská banka spočítala, kolik by stál zánik eura

Tomáš Fránek
13. 9. 2011 12:30
Záchrana eura je výrazně levnější varianta než jeho konec
Foto: Petr Vyoral

Brno - Odchod Evropy od eura by znamenal výrazný ekonomický pokles, krachy firem, zvýšení nezaměstnanosti a další miliardy na záchranu špatných bank.

A je výrazně levnější euro zachraňovat, než čekat na jeho konec. Takový je výsledek výpočtů švýcarských expertů z banky UBS, kteří posuzovali několik variant dopadů evropské dluhové krize.

Za poslední dobu jde už o druhou studii, která ukazuje výhody eura pro evropskou ekonomiku. Už minulý týden k podobným výsledkům došli experti německé státní banky KfW.

Prudký pád ekonomiky

Cenu "smrti eura" v Německu vyčíslili švýcarští experti na šest až osm tisíc euro na každého obyvatele nejsilnější země eurozóny v prvním roce konce společného měnového projektu a až na 4,5 tisíce eur v každém dalším roce.

"Převedeno na hrubý domácí produkt by šlo o pokles o dvacet až dvacet pět procent," napsali ve studii bankéři.

Německo je nejdůležitějším trhem pro české firmy, každý pokles německé ekonomiky se projeví vzápětí i v Česku.

Pomoc Řecku, Irsku a Portugalsku je podle studie zatím výrazně levnější, náklady jsou 1000 euro na osobu.

Švýcaři také spočítali, že návrat Německa k marce by vedl k enormnímu zvýšení hodnoty této měny. Situace by se tak vyhrotila ještě více než v případě švýcarského franku, jehož síla živená zájmem spekulantů už ohrožovala fungování ekonomiky.

Švýcarská banka musela proto sáhnout k bezprecedentnímu kroku a zafixovala kurs franku k euru. "Marka by posílila až na 40 až 50 procent vůči euru. To by byla smrtelná rána pro většinu exportně orientovaných firem. Firmy by bankrotovaly a rostla by nezaměstnanost," uvedli švýcarští experti.

U slabších zemí, než je Německo, by dopady konce eura byly ještě dramatičtější, náklady by za rok stouply až na 11,5 tisíce eur na osobu za rok a ekonomiky by klesly o 40 až 50 procent.

Nese nám to miliardy

Také německá banka KfW spočítala, že euro je pro německou ekonomiku výhodné. Za poslední dva roky přinesla tato měna navíc 50 až 60 miliard eur. Podle banky má proto záchrana eurozóny smysl.

Němečtí politici už nyní připouštějí, že Řecko zbankrotuje.

Navíc v zemi sílí hlasy pro vytvoření nové měnové unie, která by spojila silné země eurozóny, jako je Německo, Rakousko, Nizozemí a Finsko se Švédskem a Dánskem. To například navrhl bývalý šéf německých průmyslníků Hans Olaf Henkel.

I tady by podle expertů hrozil švýcarský model - tedy příliš silná měna, která by výrazně poškodila ekonomiku.

 

Právě se děje

Další zprávy