Euro stojí za záchranu, přineslo desítky miliard

Tomáš Fránek
8. 9. 2011 13:50
Německá státní banka spočítala co euro přineslo ekonomice
Foto: Petr Vyoral

Berlín - Bez eura by na tom německá ekonomika nebyla tak dobře a stojí proto za to, společnou evropskou měnu zachraňovat.

Takový je výsledek výpočtů německé státní banky Kfw, které porovnávaly jak si vede ekonomika země s eurem a jak by na tom byla, kdyby platila dál marka.

Euro podle výpočtů expertů banky přineslo Německu v posledních dvou letech zisk 50 až 60 miliard eur. K tomu je potřeba podle banky připočítat to, že v případě, že by Německo mělo marku, byl by nižší růst ekonomiky. "Euro stojí za záchranu," uvedli experti banky na základě výpočtů přínosů pro ekonomiku

Výsledky studie podpořili i šéfové velkých německých firem. "Německo je závislé na euru," uvedl generální ředitel společnosti Bosch Franz Fehrenbach. "Euro je víc než jedna měna," řekl generální ředitel společnosti EnBW Hans-Peter Villis.

Projekt společné evropské měny nesmí zkrachovat, a také nezkrachuje.

Prohlásila to včera kancléřka Angela Merkelová ve Spolkovém sněmu, kde obhajovala vládní politiku v současné dluhové krizi eurozóny. Jako cestu z ní ale znovu odmítla zavedení společných evropských dluhopisů, takzvaných eurobondů.

"Eurobondy jsou cesta do dluhové unie a my chceme stabilní unii," zdůraznila Merkelová. "Je to špatná odpověď, a proto po této cestě nepůjdeme," dodala. Po zavedení eurobondů volají státy postižené dluhovou krizí a také německá opozice, podle níž je to levnější řešení než současné záchranné balíky.

Německo podle kancléřky bude prosazovat politiku solidarity a rozpočtové odpovědnosti. Vyzvala přitom opětovně Řecko, které v eurozóně současná krize postihla nejtíživěji, aby provedlo další strukturální reformy.

 

Právě se děje

Další zprávy