Definitivně potvrzeno, Česko zařadilo nižší rychlost

Tomáš Fránek
8. 9. 2011 9:25
Česká ekonomika zpomaluje, potvrdili statistici
Foto: Aktuálně.cz

Brno -  Je to definitivně potvrzeno, česká ekonomika sleduje svůj německý vzor a její růst se zpomaluje.

Česká ekonomika tak ve druhém čtvrtletí meziročně vzrostla o 2,2 procenta, což je o 0,2 procentního bodu méně, než předpokládal předběžný odhad. Ve srovnání s předcházejícími třemi měsíci se hrubý domácí produkt zvýšil o 0,1 procenta, předběžně se uváděl růst o 0,2 procenta.

Uvedl to dnes Český statistický úřad s tím, že hlavním zdrojem růstu poptávky zůstává zahraniční obchod.

 

"Jde o revizi směrem dolů. Je tak definitivně potvrzeno, že česká ekonomika zpomaluje," uvedl analytik Raiffeisenbank Václav Franče.

"Výkonnost ekonomiky měřená vývojem HDP nepřetržitě roste již dva roky, v porovnání s 2. čtvrtletím 2009, které bylo posledním obdobím poklesu, je nyní HDP vyšší o 4,6 procenta," uvedl ČSÚ.

Z Německa, které je pro českou ekonomiku zásadním partnerem, přitom přichází další špatné zprávy.

 

Zahraniční obchod Německa tak skončil v červenci přebytkem 10,1 miliardy eur (asi 246,9 miliardy Kč), což je pokles proti přebytku 11,5 miliardy eur v červnu. Analytici s poklesem počítali, avšak s mnohem slabším. Z údajů statistického úřadu vyplývá, že mnohem víc, než se čekalo, se snížil objem vývozu.

To je pro výsledek naprosto zásadní, protože německá ekonomika je na vývozu závislá.

„Růst českého hospodářství je napojen na vývoj našeho západního souseda. Pro letošní rok očekáváme růst německé ekonomiky o 3 %, díky čemuž by česká ekonomika měla růst o 2,4 %. Rizikem ohrožujícím růst je fiskální krize eurozóny, která by s sebou jistě strhla i Německo. Nedávný průzkum PwC mezi generálními řediteli významných tuzemských podniků ukázal, že největším rizikem pro jejich prosperitu jsou právě obavy z další recese. A poslední čísla z německé ekonomiky ukazují, že jejich obavy jsou oprávněné," řekl Jiří Moser, řídicí partner PwC v ČR.


 

Právě se děje

Další zprávy