Státu hrozí žaloby za nevyplacený majetek z JZD

Petr Havel (spolupracovník redakce)
28. 2. 2008 9:31
Omluva nestačí, majitelé půdy chtějí odškodné

Praha - Ministerstvo spravedlnosti bude muset v nejbližší době čelit minimálně stovkám žalob na náhradu škod způsobených dlouhými soudními procesy, v nichž se oprávněné osoby domáhají svého majetku, na němž stále hospodaří transformovaná zemědělská družstva.

Potvrzuje to místopředseda Svazu vlastníků půdy a soukromých rolníků Jaromír Morávek, který se obhajobou majetkových práv takzvaných oprávněných osob dlouhodobě zabývá.

Majetek za miliardy

Družstva doposud podle jeho slov nevydala majetek za desítky miliard korun. O něj se přitom soudí lidé s restitučními nároky a nároky z transformace družstev deset i více let, aniž by byly soudní procesy ukončeny.

Podle Morávka mají v takovém případě čeští občané podle novely zákona 82/1998 Sb. z dubna 2006 nárok na "zadostiučinění" za nemajetkovou újmu, která jim dlouhými soudními spory a nemožností užívat svůj majetek vznikla. Ministerstvo spravedlnosti, které by mělo podle uvedeného zákona újmu zaplatit, ale finanční odškodnění ve většině případů neposkytuje.

Úředníci ministerstva naopak na žádosti dlouhodobě se soudících občanů reagují písemným uznáním prodlev v soudním řízení, avšak s tím, že žadatelé nemají nárok na finanční odškodnění a že jsou dostatečně odškodněni  konstatováním toho, že k prodlevám došlo.

Podle mluvčí ministerstva spravedlnosti Zuzany Kuncové je konstatování porušení práva za škodu způsobenou při výkonu veřejné moci využíváno v případech, kde "byl sice shledán nesprávný úřední postup spočívající v nepřiměřené délce řízení, avšak s ohledem na vyhodnocení shora uvedených zákonných kritérií bylo shledáno konstatování za dostatečnou formu zadostiučinění za utrpěnou nemajetkovou újmu."

Foto: Ondřej Besperát
Čtěte více:
Ex družstevníci mohou získat zpět majetek za miliardy
Státu hrozí, že zaplatí miliardy za JZD

Za roky čekání jen omluva nestačí

Kuncová také přiznává, že pokud nebyl do šesti měsíců nárok žadatele o nemajetkovou újmu plně uspokojen, může se svého práva domáhat soudní cestou. "Je ale třeba přiznat, že poté, co vstoupila novelizace v účinnost a mnohonásobně stoupl počet žádostí, není ministerstvo spravedlnosti z kapacitních důvodů ve všech případech schopno žádost do šesti měsíců vyřídit," konstatuje mluvčí.

"Omluva za soudní průtahy není pro oprávněné osoby v žádném případě satisfakce," zdůrazňuje ale Morávek.

To podle něj v praxi znamená, že ministerstvo, potažmo Českou republiku, čeká v nejbližší době řada soudních sporů. Vzhledem k nedodržení vlastního zákona je přitom zřejmé, že stát tyto soudy prohraje.

Foto: Jiří Kropáček
Čtěte také:
Stát chce rozprodávat nepřístupnou půdu
Družstva kradla, stát to za ně zaplatí

Pokud by se nicméně oprávněné osoby nedomohly svých majetkových práv včetně nemajetkové újmy u tuzemských soudů včetně soudu Ústavního, hrozí ČR žaloby restituentů podané u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Výše náhrad, kterou by v těchto případech musel stát zaplatit, se pohybuje v řádech desítek tisíc eur na jednotlivé případy.

Z dosavadních statistik ministerstva spravedlnosti nicméně vyplývá, že část žadatelů o nemajetkovou újmu je úspěšná.

Podle Kuncová přijalo od doby účinnosti novely, tedy od 27. dubna 2006, ministerstvo celkem 2 168 žádostí o nemajetkovou újmu, z toho do současné doby 1 430 žádostí vyřídilo, přičemž finanční zadostiučinění bylo přiznáno v 528 případech.

 

Právě se děje

Další zprávy