Sladkosti podraží. Bruselské kvóty zničily trh s cukrem

Tomáš Fránek
14. 9. 2011 9:23
Kvóty Evropské unie mají výrazný vliv na nedostatek cukru

Brno- Ceny cukru rostou nejvíce za poslední tři týdny, zdražují tak výrobu potravin.

A Evropané, kteří by dokázali vyprodukovat dost cukru na trhu a přispět tak ke snížení cen, musí kvůli pravidlům Evropské unie počítat s nedostatkem cukru. Draze si připlácí na jeho dovoz.

Evropská unie totiž dokáže kvůli nařízeným kvótám pokrýt ze svých zdrojů pouze 85 procent spotřeby cukru, zbytek musí dovážet odjinud. To je kvůli neúrodě u největšího světového producenta, Brazílie, kde produkce v některých lokalitách může klesnout až o dvanáct procent, drahé.

Cukr zdražuje potraviny

V Česku podle posledních statistik Českého statistického úřadu ceny cukru v srpnu rostly o 27,3 procenta, drahý cukr už vedl ke zdražení sladkostí a některých nealkoholických nápojů.

Evropská unie omezuje produkci některých subvencovaných plodin, jako je například právě cukr, stanovováním kvót.

Pokud se někde vyrobí cukru víc (jako se nyní asi kvůli dobré úrodě stane v Německu), nelze jej prodat jako potravinu. Lze jej pouze nabídnout jako chemikálii nebo ke zpracování při výrobě bioetanolu.

Přitom Evropa letos čeká dobrou úrodu cukrové řepy. "Očekáváme dobré výnosy, výroba cukru by tedy měla být výrazně nad objemem výroby v loňském roce," řekl agentuře Reuters šéf německého svazu cukrovarníků (WVZ) Dieter Langendorf.

"Letošní sklizeň obilí je jedna z nejlepších za posledních 20 let. Platí to pro obilí, brambory, chmel, pravděpodobně to bude platit pro kukuřici, cukrovou řepu i slunečnici či pícniny," potvrdil i prezident Agrární komory ČR Jan Veleba.

Každá země EU má na výrobu stanovené kvóty, které nesmí překročit. Česko tak musí dovážet desítky tisíc tun cukru, podobně je na tom třeba Polsko. "Kvůli reformám EU se Polsko stalo z vývozce cukru jeho dovozcem," uvedla Katarzyna Guzendová z frankfurtského Německo-polského informační centra pro spotřebitele.

Nemáme dostatek cukru

Německé sdružení výrobců čokolády a cukrovinek, tedy zástupci průmyslu, který vytváří 1,5 procenta hrubého domácího produktu, upozornilo, že pravidla EU vytváří umělý nedostatek cukru.

"Unie produkuje pouze 85 procent spotřeby cukru, výrobci džemů, nealkoholických nápojů, cukrářských a pekařských výrobků mají problém cukr sehnat, někteří výrobci nemohou plnit objednávky," uvedlo sdružení.

O tom, co dělají unijní pravidla s trhem s cukrem, se už na jaře mohli přesvědčit Poláci. V Polsku se během velmi krátké doby cena cukru téměř zdvojnásobila i na více než čtyřicet korun za kilo. Poláci proto vykoupili obchody v německém příhraničí, kde byl cukr levnější.

Podobně začali nakupovat Maďaři cukr v Rakousku. Zatímco od začátku roku byly ceny asi 200 forintů za kilo, na jaře vzrostly na dvojnásobek.

V zemi je totiž jediný cukrovar, který pokrývá asi třetinu spotřeby, zbytek musí Maďaři dovážet. Navíc forint je slabý a ceny cukru na světových trzích rostou.

 

Právě se děje

Další zprávy