Drahé a ještě dražší, ceny potravin poletí vzhůru

Tomáš Fránek
27. 7. 2011 5:00
Vysoké ceny potravin budou trápit svět i v dalších letech
Foto: Karel Toman

Brno/Vídeň - Je to sázka na jistotu, ceny potravin, které jsou už tak na historických maximech, porostou dál i v dalších letech.

Ukazují to prognózy a studie ekonomů i zástupců nevládních sdružení. Růst cen potravin pocítí lidé všude, nejhůře se ale projeví v chudých zemích.

A zatímco ve vyspělých zemích včetně Česka bude znamenat růst cen potravin o desítky až stovky eur, korun nebo dolarů vyšší měsíční výdaje rodin, v chudých zemích přinese více hladem a nemocemi ohrožených lidí. Podle Světové banky totiž už nynější vzestup cen potravin od června 2010 uvrhl do chudoby téměř 44 milionů lidí.
 
Výpočty vídeňských ekonomů z Mezinárodního hospodářského institutu ukazují, že ceny potravin budou zvedat inflaci i v dalších dvou letech. Inflace se má pohybovat v zemích Evropské unie v průměru kolem čtyř procent - tedy na hodnotě, která je mírně vyšší než nynější růst cen.

Česko nebude výjimka

Také Česko musí počítat s vyššími cenami. Odhad ministerstva financí počítá s tím, že v roce 2012 bude v Česku také kvůli sjednocování sazeb DPH inflace 3,5 procenta.
 
Podle vídeňských ekonomů se nedá čekat, že by se zvyšování cen potravin zastavilo.

"Růst cen potravin bude výrazně ovlivňovat inflaci, nedá se čekat, že by došlo k nějakému výraznému obratu na trzích s komoditami, jako je obilí, cukr nebo káva," uvedli vídeňští ekonomové.

To potvrzují také zástupci nevládních organizací. "Vysoké světové ceny potravin přetrvají kvůli situaci na finančních trzích dlouho a budou způsobovat problémy chudým zemím závislým na jejich dovozu," uvedl ředitel Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO), Brazilec José Graziano da Silva.

Vysoké ceny potravin kritizoval už také papež Benedikt XVI.

"Jak můžeme zůstat zticha, když se dokonce i potraviny staly předmětem spekulace, nebo jsou bez jakýchkoli regulací vázány na trh, který, zbaven morálních principů, se zdá být propojen pouze s účelem zisku," prohlásil podle agentury AP nejvyšší představitel katolické církve.

Ceny potravin se vyšplhaly na rekordní hodnoty letos v únoru a od té doby se přes mírné poklesy drží na vysoké úrovni.

Například cena kávy se vyšplhala za rok o čtyřicet procent, za dva roky pak stoupla o více jak šedesát procent.

 

Právě se děje

Další zprávy