Potraviny musí zdražit. Jinak klesne jejich kvalita

Tomáš Fránek
30. 5. 2011 10:10
Tlak obchodních řetězců na cenu snižuje kvalitu potravin v Česku
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Albert

Brno -  Pokud bude pro české zákazníky a obchodní řetězce rozhodující cena, musí se zákazníci spokojit s tím, že potraviny nebudou tak kvalitní jako na západ od českých hranic.

Potravináři by tak chtěli, aby ceny potravin v obchodech vzrostly o osm až deset procent, to se ale zatím nestane. Česko zatím patří mezi státy Evropské unie, kde ceny v obchodech i přes rekordní platby za suroviny na světových trzích téměř nerostou. Lepší situace než v Česku je jenom v Irsku.

Do Česka tak kvůli tlaku na nízké ceny míří například stále víc potravin z Polska.

„Tlak  obchodníků na nízké ceny potravin se musí projevit v jejich kvalitě," uvedl prezident Potravinářské komory Miroslav Toman.

Nemůže tak vyrábět

Podle něj je tlak řetězců na ceny potravin na úkor jejich kvality. "Nelze vyrobit kvalitní potravinu, pokud to není ze surovin za odpovídající ceny," uvedl.

Potraviny vyrobené za použití levnějších surovin jsou zdraví nezávadné, ale kvalitativně i chuťově horší než ty ze surovin kvalitnějších a dražších.

Postup řetězců kritizoval i majitel společnosti Agrofert Andrej Babiš, který vlastní velké pekárny. Podle Babiše nemají potravináři moc na výběr, obchodní řetězce v Česku dominují.

"Není správné, když my vyrobíme rohlík za korunu a řetězce jej prodávají za padesát haléřů. S tím by měl stát něco dělat," řekl Babiš.

Zvýšení cen už kvůli drahým surovinám avizují velké potravinářské firmy.

Zdražíme už brzy

Některé nákladové položky jsou podle výrobce nealkoholických nápojů, společnosti Kofola, na historických maximech.

Například ceny cukru a ropy vzrostly na světových trzích o více než 40 procent. Provozní zisk (EBITDA) však firmě klesl o téměř polovinu na 83 milionů korun, a to kvůli vysokým cenám surovin.

"Během prvního kvartálu jsme se snažili pokrýt nárůst nákladů na výrobu, které jsou způsobeny vysokými cenami vstupů. Pokud i nadále budou mít ceny vzrůstající trend, budeme nuceni zdražit některé naše výrobky," sdělil předseda představenstva a většinový akcionář skupiny Kofola Jannis Samaras.

 

Právě se děje

Další zprávy