Ručitel nemusí platit daň za firmu, která už neexistuje

Tomáš Fránek
31. 7. 2008 16:40
Muž z Ostravy porazil finanční úřad

Brno - Ručitel nemusí platit dluhy za firmy v případě, že společnost, která dluží, zanikne bez právního nástupce.

V precedenčním verdiktu zveřejněném ve sbírce nejdůležitějších rozhodnutí správních soudů v zemi o tom rozhodl Nejvyšší správní soud.

Ten posuzoval spor mezi mužem-ručitelem ze severu Moravy a Finančním ředitelstvím v Ostravě. Muž ručil firmě na koupi domu, společnost ale nezaplatila daň z nemovitosti ve výši 798 tisíc korun.

Ručitel zaplatit musí

Firma zanikla bez nástupce. Důvodem ke zrušení firmy bylo zamítnutí návrhu na prohlášení konkursu pro nedostatek majetku. A zanikne-li firma bez nástupce, zanikají i její závazky.

Finanční úřad proto začal peníze vymáhat po ručiteli. Že má dluhy zaplatit, rozhodlo jak Finanční ředitelství, tak Krajský soud v Ostravě.

Podle nich dluh ručitel zaplatit musí. Není rozhodující, že firma, které ručil, už neexistuje. "Ručitelský závazek zaniká až zánikem pohledávky, a nikoliv zánikem daňového dlužníka," rozhodli ostravští soudci.

Muž se ale obrátil se stížností na Nejvyšší správní soud. "Není-li žádná daňová povinnost, nemá ručitel již za co ručit," uvedl ve stížnosti.

Senát Nejvyššího správního soudu pod vedením soudkyně Marie Žiškové rozhodl, že pokud firma zanikne, zaniká i ručitelský závazek.

"Zanikne-li právnická osoba bez právního nástupce, potom tím zanikají i její závazky, práva ani povinnosti totiž nemohou existovat bez existence určité osoby, která je jejich nositelem," rozhodli soudci.

Nemá povinnost doplatit dluh

Společnost, která měla daň zaplatit, zanikla v říjnu 2003. "Zanikl tedy subjekt, který byl nositelem práv a povinností, a nebyl zde ani nikdo, kdo by do nich mohl vstoupit. Z tohoto důvodu došlo k zániku práv a povinností společnosti, a to včetně zániku povinnosti platit daň," uvedli soudci.

A taková situace nemůže být podle soudu bez vlivu na ručitelský závazek. Soudci uvedli, že neexistuje jasná právní úprava, která by předepisovala trvání ručitelského závazku zaplatit daňový nedoplatek i po zániku povinnosti platit daň.

"Jestliže tedy zanikla povinnost společnosti platit daň, zanikla i povinnost ručitele zaplatit daňový nedoplatek," rozhodli soudci. Pokud tedy Finanční ředitelství rozhodlo opačně, je jeho rozhodnutí nesprávné.

 

Právě se děje

Další zprávy