Rekordní trest za špatný benzin. První v maximální výši

Petr Kučera Radek Pecák Petr Kučera, Radek Pecák
7. 12. 2012 11:06
Pražská společnost dostala už několikátou pokutu, má přijít o živnostenské oprávnění
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Česká obchodní inspekce udělila poprvé v historii maximální možnou pokutu za prodej nekvalitních pohonných hmot. Ta činí pět milionů korun.

Dostala ji společnost Oil Group, provozující čerpací stanici v Bubenské ulici v pražských Holešovicích, konkrétně v areálu železniční stanice Praha-Bubny.

Rekordně vysokou pokutu udělila inspekce nejen kvůli závažnému porušení norem, ale také kvůli opakování nedostatků. Právě Oil Group totiž patří ke dvěma nejvíce pokutovaným společnostem v oboru.

Firma tak překonala svůj vlastní rekord - v srpnu jí totiž ČOI udělila dosud nejvyšší, dvoumilionovou pokutu za závažné porušení norem při květnové kontrole. Tehdy šlo o čtvrtou pokutu pro čerpací stanici na tomto místě za posledních dva a půl roku, další dvě pak dostal předchozí majitel za svou další pumpu v Rotavě v Karlovarském kraji.

Při nejnovějších kontrolách 30. července a 13. září zjistila inspekce hrubé odchylky několika ukazatelů destilační zkoušky a hrubé odchylky složení benzinu Natural 95. "Hodnoty obsahu etanolu a metanolu signalizují podezření na nezákonnou manipulaci s těmito palivy," říká mluvčí ČOI Miroslava Fléglová.

Při kontrole v červenci se zjistilo, že obsah etanolu v jednom vzorku je téměř 45 procent, přičemž povoleno je pouze 5,2 procenta.

"Prodejem každé z těchto pohonných hmot, která se podstatným způsobem odchylovala od závazných jakostních parametrů, došlo k nezanedbatelnému poškození spotřebitelů. Následky používání nekvalitních pohonných hmot se navíc mohou projevit až po delším časovém období," dodává mluvčí.

Při druhé kontrole 13. září byla  tato čerpací stanice uzavřena. V souvislosti s předchozí pokutou podala Česká obchodní inspekce návrh na odebrání živnostenského oprávnění společnosti Oil Group. Podle výpisu z obchodního rejstříku ji od února vlastní ruský občan Vladimir Pavlov. Předchozím majitelem byl Lubomír Janoušek, který vlastnil i dřívějšího provozovatele - společnost Doprava Janoušek.

Podívejte se na některé z čerpacích stanic, které pokutovala ČOI:

 

Právě se děje

Další zprávy