Poučení z metanolové krize? Stát nechce zdanit jedy

Tomáš Fránek
28. 12. 2012 7:18
Zpřísnění kontrol, které slibovali politici, se zatím naplňuje jenom částečně
Foto: Sandra Štefaniková

Praha - Radikální opatření, která po vypuknutí skandálu s jedovatým alkoholem plným metanolu slibovali čeští politici, se zatím naplňují jenom částečně.

Stát totiž neplánuje uskutečnit takové kroky, které jako základ boje s nelegálním a často zdraví nebezpečným alkoholem navrhovali zástupci velkých likérek i potravinářských svazů.

Na metanol a denaturovaný líh tak nadále není uvalena spotřební daň. Přitom právě ta by mohla umožnit celní správě důsledně kontrolovat pohyb těchto komodit, které falšovatelé alkoholu v Česku dlouhodobě a s tichým přihlížením státu do lihovin přidávají.

Metanol byl dříve nebezpečný jed

Daň by alespoň částečně zmírnila dopady třináct let starého rozhodnutí, kterým tuzemské úřady vyřadily metanol ze seznamu látek podléhajících nejpřísnější kontrole. Podle takzvané jedové vyhlášky totiž metanol původně patřil mezi zvláště nebezpečné látky, nyní je jenom látkou toxickou s menší intenzitou dohledu.

Fakt, že jedy z průmyslu končí v lihovinách, zatím nezměnila ani půl roku trvající metanolová aféra, která o život připravila 38 lidí a desítkám dalších poškodila zdraví. Lihoviny obsahující metanol nebo denaturovaný líh se tak stále objevují v přehledu nebezpečných výrobků zachycených na trhu.

Státní zemědělská potravinářská inspekce při svých posledních kontrolách objevila nejčastěji nebezpečný metanol a také 2-propanol. U šesti vzorků analýza dokonce objevila denaturační činidlo bitrex, který se používá při výrobě alkoholu z denaturovaného lihu. "Tyto látky se přirozeně nevyskytují v lihu zemědělského původu," uvedla inspekce.

Stačila by nulová daň

Spotřební daň ve výši 285 korun na litr je nyní uvalena na konzumní líh, jeho pohyb je elektronicky monitorován v rámci celé Evropské unie.

Právě na pravidla EU však vláda zároveň odkazuje, když odmítá uvalit daň na jedy končící v alkoholu.

"Aktuálně nenavrhujeme vytvoření žádného speciálního systému pro sledování nakládání s metylalkoholem," konstatovalo například ministerstvo financí v materiálu pro vládu s tím, že vláda musí dodržovat pravidla Evropské unie, a stačí tedy posílit dosavadní kontroly. Zdanění metanolu i denaturovaného lihu by podle politiků mohlo poškodit průmysl, žádná konkrétní čísla však nedoložili.

Výrobci i potravináři jsou přitom přesvědčeni, že by stačilo uvalit nulovou spotřební daň. I ta by totiž umožnila lepší kontrolu těchto komodit.

Úřady ale zatím považují za důležitější jiná opatření. A tak se například zavedou nové kolky, jež by měly jít hůře přelepovat z použitých lahví na alkohol z černého trhu. Budou tenčí podobně jako dálniční známky, při přelepování se mají více trhat.

Dalším opatřením je snížení maximálního spotřebitelského balení lihu ze šesti na jeden litr.

Změna se chystá také pro distributory alkoholu, kterých je podle odhadů v Česku 400 až 500. Nově by totiž podle plánu státu měli složit kauci či bankovní záruku ve výši pěti milionů korun, pokud chtějí dál obchodovat.

Zároveň vznikne jejich registr, do něhož budou zařazeny firmy, které splňují například bezdlužnost vůči finančním úřadům. Restaurace či obchody pak budou mít povinnost nakupovat jen od nich, nebo přímo od výrobců.

Podívejte se, jak se nakupuje alkohol v automatu:

 

Právě se děje

Další zprávy