Drak na mince. Z automatu likérky teď nakupují hlavně zoufalci

Drak na mince. Z automatu likérky teď nakupují hlavně zoufalci
Najdete tu automat věhlasné malé likérky z Chvalčova u Bystřice pod Hostýnem. Byla první, na kom ulpělo podezření, že namíchala smrtící dávku metanolu. Podle šéfa likérky šlo o padělky, u oficiální produkce totiž testy nic nebezpečného nenašly.
Po prohibici a zavedení takzvaných rodných listů, které musí prokazovat bezpečný původ alkoholu, se na Likérku Drak provalilo, že vylila do kanálu na tři tisíce litrů alkoholu. Čističku v Bystřici tak místo zápachu z výkalů obestřela na týden vůně rumu. Likérce za to hrozí trestní stíhání a úhrada škod.
Zatím poslední kapitolu jejího dobrodružného příběhu napsala ve čtvrtek potravinářská inspekce. U jejího výhradního distributora, firmy Verdana, odhalila ve Zlíně téměř 60 tisíc litrů alkoholu bez řádného rodného listu. V tomto automatu jsou ale údajně láhve bezpečné, ujišťuje cedulka na vitríně.
Další cedulka informuje, že rodné listy si můžete prohlédnout na webu likérky. Těch málo klientů, kteří se tu po prohibici zastaví, podle všeho přístup k internetu nemá. O tom ale později. My internet máme, takže se podívejme. Na webu likérky se v příslušné sekci dočteme: "Rodné listy Likérka Drak: Rodné listy Verdana:" Žádné rodné listy tu ale nenajdete. Jen pod Verdanou je něco, co vypadá jako link na rodný list k 30% Fernetu Citrus, odkaz ale nefunguje.
Foto: Karel Toman
Karel Toman
11. 10. 2012 16:00

Likérka Drak byla první, na kom v září (zřejmě neprávem) ulpělo podezření z výroby smrtící dávky metylalkoholu. Po prohibici se na ni provalilo, že vylila do kanálu tisíce litrů alkoholu, ke kterému neměla rodný list. A tento týden našla inspekce u jejího výhradního distributora další desetitisíce litrů alkoholu bez dokladů o původu. Vyzkoušeli jsme, jak funguje automat této likérky v kroměřížském Tescu.

 

Právě se děje

Další zprávy