Poslanci vzali zpět snížení daně. Sazba zůstane na 15 %

Martina Macková
10. 12. 2008 19:14
Na sociální pojištění budou Češi platit méně
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Poslanci dnes odsouhlasili, že Češi budou nadále platit patnáctiprocentní sazbu daně z příjmu. Koalici se nakonec podařilo prohlasovat návrh ministra financí Miroslava Kalouska, se kterým nesouhlasili tři rebelové z ODS.

Dosud platný zákon přitom počítal s tím, že sazba klesne na 12,5 procenta.

Platy českých zaměstnanců se přesto změní už prvního ledna. Novela zachovává sazbu daně z příjmu fyzických osob na patnácti procentech, snižuje však platby na sociální pojištění o jeden a půl procenta.

"Je to dobrá zpráva pro nízkopříjmové skupiny, protože těm budou příští rok sníženy odvody, dokonce i těm, kteří dnes neplatí žádnou daň z příjmu fyzických osob, protože jejich slevy na dani jsou větší než daňová povinnost," vysvětlil po hlasování Kalousek.

Návrh ve sněmovně podpořilo 86 poslanců, přesně tolik, kolik bylo k přijetí potřeba. Rebelové nejsilnější vládní strany Tlustý, Schwippel a Raninec se při hlasování zdrželi.

Novelu zákona nyní musí schválit ještě Senát a podepsat prezident republiky.

Lidé s platem menším než zhruba 20 tisíc měsíčně tak mají naději, že se jim příští rok daně sníží.

Vláda při prosazování reforem loni v srpnu sice snížila daňovou sazbu na 12,5 %, ale zároveň snížila slevy na daních tak, že by na změně od 1. ledna 2009 statisíce nejméně vydělávajících lidí prodělalo. S klesajícím platem by byl prodělek větší. 

Nižší daně pro firmy neprošly

Naopak více vydělávající lidé si přilepší v každém případě. Podle původně přijaté normy by nejlépe vydělávající (s platem přes 100 tisíc) mohli měsíčně vydělat až o 2,5 tisíce víc.

Vláda už dříve slíbila Vlastimilu Tlustému, který původní znění daňového zákona kritizoval, že chyby napraví. Na jaře ministr financí Miroslav Kalousek navrhl, že daně zůstanou na sazbě 15 procent, ale zároveň se sníží sociální pojištění o 1,5 procenta.

Tlustý a rebelové však požadovali snížení pojistného o 2,5 procenta.

Další změny daňových sazeb už ve sněmovně neprošly. Poslanci nepřijali návrhy poslance ODS Michala Doktora. Ten chtěl osvobodit od daně dividendy a snížit daň z příjmu právnických osob na 15 procent. 

 

Právě se děje

Další zprávy