Polského jídla se bát nemusíte, ukázaly testy

ČTK ČTK
19. 3. 2012 15:21
Z padesáti zkoumaných výrobků vyhověly všechny, testy budou dále pokračovat

Praha - Všechny dosud vyhodnocené vzorky polských potravin a soli odebrané tuzemskými dozorovými orgány v souvislosti s aférou s používáním technické soli v polském potravinářství byly v pořádku. Informaci dnes zveřejnilo ministerstvo zemědělství (MZe).

Státní zemědělská potravinářská inspekce (SZPI) dosud udělala laboratorní rozbory 36 vzorků polských potravin a sedm vzorků soli. Státní veterinární správa (SVS) zkontrolovala 14 vzorků potravinářských výrobků a soli.

"Od začátku aféry s polskou průmyslovou solí kontrolují průběžně české inspekční orgány polskou sůl a vybrané typy polských potravin. Dosavadní kontroly nezjistily žádné zdravotně závadné produkty a suroviny, přesto budou i nadále pokračovat," řekl ministr zemědělství Petr Bendl.

SZPI naposledy udělala laboratorní rozbory dalších 16 vzorků potravin a tří vzorků soli z Polska. Inspektoři kontrolovali masné a rybí výrobky, kořenící přípravky, trvanlivé pečivo, chipsy a sýry.

"Stejně jako u vzorků, jejichž analýzy zveřejnila SZPI v uplynulém týdnu, nevykazoval žádný z nich známky nežádoucí kontaminace," uvedlo MZe v tiskové zprávě. Naměřené hodnoty sledovaných znaků podle něj odpovídaly právním předpisům nebo deklaraci na obale.

Rozbory měly především zjistit v potravinách přítomnost soli, která není určená k lidské spotřebě. Při rozborech soli samotné se sledovalo, zda jsou dodrženy parametry charakteristické pro jedlou sůl.

Riziko tu stále je

Od vypuknutí aféry odebrala SZPI celkem 52 vzorků polských potravin a osm vzorků soli, z toho je nyní zanalyzováno 36 vzorků potravin a sedm vzorků soli. SVS kontrolovala sůl, masné výrobky, sýry a uzené ryby, celkem 14 výrobků dovezených z Polska. "Všechny kontrolované vzorky vyhověly," sdělilo MZe.

Vzhledem k tomu, že Polsko stále nezveřejnilo seznam výrobců, kteří použili k výrobě potravin průmyslovou sůl namísto soli potravinářské, nelze podle MZe zatím úplně vyloučit možné riziko pro spotřebitele. Testování polských potravin bude proto pokračovat.

Firmy zapletené v Polsku do takzvané solné aféry prodávaly technickou sůl označenou jako jedlou velkovýrobcům uzenin, zpracovatelům ryb, mlékárnám a pekárnám. Z těchto výroben se mohla dostat do obchodů v celé zemi a možná i do zahraničí.

Hygienici z Poznaně začátkem března uvedli, že technická sůl, která se v Polsku používá, není nebezpečná pro lidské zdraví. Ukázaly to prý výsledky testů pěti vzorků odebraných ve firmách, které s touto surovinou obchodují.

Česká Potravinářská komora krátce po vypuknutí aféry vyzvala MZe k zastavení veškerého dovozu potravin z Polska pokud Poláci nezveřejní seznam firem, které použily technickou sůl k výrobě potravin. MZe ale o tom nerozhodlo.

 

Právě se děje

Další zprávy