Obří Bauhaus neotevře, triumf lidí stvrdilo pět tisíc

Tomáš Fránek
1. 2. 2012 10:48
Nejvyšší správní soud nezrušil zákaz otevřít obří prodejnu v Brně, stěžovatel nezaplatil poplatek
Foto: Nesehnutí

Brno - Další pokus, jak dosáhnout otevření obřího hobbymarketu Bauhaus v Brně, nevyšel.

Nejvyšší správní soud zastavil řízení, v němž se autorizovaný inspektor domáhal zrušení předběžného opatření, které nedovoluje obchod otevřít. Inspektor Milan Teigiser už dříve ve zkráceném řízení stavbu přes odpor místních obyvatel a i řady expertů schválil.

Brněnský Bauhaus patří mezi ukázkové případy, ve kterých si velcí stavebníci s tichým souhlasem úřadů nedělají těžkou hlavu s dodržováním zákonů a pravidel. Vážné chyby ve vydaném certifikátu našlo i ministerstvo pro místní rozvoj.

Je to nezákonný krok

Městský soud v Praze vydal předběžné opatření přiznávající odkladný účinek žalobě obyvatel Ivanovic, kteří proti stavbě dlouhodobě protestují. Přiznání odkladného účinku znamená, že by žádná ze stran sporu neměla dělat jakékoliv kroky, které pak už nepůjde zvrátit a mohly by způsobit nenapravitelnou újmu.

A tím je především dokončení a zahájení provozu hobbymarketu. Veřejný zájem na ochraně životního prostředí je podle soudu důležitější než ekonomické zájmy firmy Bauhaus.

Teiseger, jehož námitky soudci v Praze odmítli, se obrátil na Nejvyšší správní soud se stížností. "Jde o nezákonné rozhodnutí," uvedl ve stížnosti.

Nejvyšší správní soud ale podle informací deníku Aktuálně.cz stížnost nakonec vůbec nemohl projednat. Teiseger totiž přes výzvy soudu nezaplatil pět tisíc korun na poplatcích. "Řízení se zastavuje," rozhodl soud a předběžné opatření zakazující obchod otevřít tak platí dál.

Spory o obchod už navíc zamířily také do nejvyšších pater české justice. Jak zjistil deník Insider, společnost Heršpická - správa nemovitostí (personálně propojená s českým Bauhausem) si kvůli prodejně na předměstí Brna stěžuje také u Ústavního soudu.

Ještě Ústavní soud

Stavitel Bauhausu se snaží prosadit, aby Ústavní soud prohlásil zákaz otevřít prodejnu za nezákonný. Firmě totiž přináší stamilionové ztráty.

"Soud nepřizval stavebníka ani společnost Bauhaus k řízení a nedal jim možnost obhájit svá práva," popsal Insideru hlavní bod ústavní stížnosti mluvčí Bauhausu Tomáš Hanzlík. To, že se kauzou Bauhaus bude zabývat Ústavní soud, potvrdila i mluvčí Městského soudu v Praze Martina Lhotáková.

Už před koncem loňského roku firma oznámila, že je připravena po Česku v arbitráži vymáhat více než dvě miliardy korun za to, jak ji úřady poškodily.

 

Právě se děje

Další zprávy