Bauhaus za cihlu k cihle zaplatí Svěrákovi 200 tisíc

Tomáš Fránek
1. 9. 2010 13:10
Vrchní soud v Olomouci rozhodl spor o text písně, využité v reklamě na míchačku

Brno - Vrchní soud uložil firmě Bauhaus zaplatit herci Zdeňku Svěrákovi 200 tisíc korun za to, že neoprávněně změnila a použila v reklamě část textu jeho písně.

Společnost Bauhaus, která provozuje síť hobbymarketů, v září 2004 použil část textu písně Dej cihlu k cihle (Dělání) z pohádky Princové jsou na draka k podpoře prodeje míchačky stavebních hmot.

Na nejméně 211 reklamních plochách společnosti se tehdy objevil slogan "upeč...třeba zeď". V původní písni se přitom objevuje verš "upeč třeba chleba, postav třeba zeď".

Nic jsme neukradli

Zástupci společnosti se od začátku bránili , že slogan použitý na reklamě nesplňuje znaky autorského díla týkajícího se části Svěrákova textu písně.

Tvrdili, že smysl i dopad užitého spojení je zcela bez souvislostí a naprosto odlišný od znění písně a významu jejího text. To uvedli i dnes u soudu. "Reklama kromě tří zcela náhodně shodných slov nemá podle žalovaného ( Bauhaus) nic společného s uvedenou písní, ale vyjadřuje myšlenku, že použití propagovaného stroje je tak jednoduché, že ho zvládne i hospodyňka z domácnosti, což je ilustrováno na billboardu zobrazením hospodyňky, míchačky na stavební hmoty a Velké čínské zdi," uvedl mluvčí vrchního soudu Petr Angyalossy.

Soud ale argumenty firmy neuznal. "Obecná známost textu písně je natolik zavádějící, že znázornění těch tří slovíček, evokuje doplnění zbylého textu. Reklama se dělala proto, aby lidi zaujala a zaujme právě tím, když se použije něco známého," uvedl předseda senátu soudu Vojtěch Brhel. 

Peníze i omluva

Žalovaná firma se musí Svěrákovi také omluvit v celostátním deníku. "Máme za to, že i morální satisfakce je na místě. Zejména z toho pohledu, že žalobce je velmi známou osobou. A dále proto, že na straně žalovaného šlo o poměrně masové užití," uvedl předseda senátu soudu.

Spor Svěráka a firmy Bauhaus soudy řeší od konce roku 2005. Právní zástupce Svěráka dnes novinářům řekl, že herec vysouzené peníze poskytne na "dobrou věc", zřejmě na konto paraplegiků.

 

Právě se děje

Další zprávy