Obchodníci s elektřinou: Proud lidem zdraží až o 15 %

Karel Toman
6. 4. 2011 17:55
Dva ze tří dodavatelů elektřiny čekají zdražení proudu o desetinu už příští rok
Elektřina - ilustrační foto
Elektřina - ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - Dva ze tří menších dodavatelů elektřiny v Česku se shodli, že elektřina koncovým zákazníkům v Česku zdraží o desetinu už od příštího roku.

Stane se tak v případě trvalé odstávky starších německých jaderných reaktorů. A to, jak Aktuálně.cz potvrdil nezávislý analytik, je stále pravděpodobnější scénář.

ČEZ chce s odhadem počkat až na konec třetího čtvrtletí, růst cen pro spotřebitele ale nevyloučil.

Na burzách už elektřina zdražila

"Osobně se domnívám, že odstavení reaktorů v Německu by mělo přímý dopad do cen elektrické energie v ČR a představovalo by potenciál pro 10 až 15 % zdražení proti současné cenové hladině," sdělil předseda představenstva a ředitel společnosti Elimon Luděk Hora v krátkém průzkumu pro server srovnejenergie.cz, který má Aktuálně.cz k dispozici.

"Odstavení jaderných reaktorů v Německu se již projevilo ve zvýšení ceny elektřiny na velkoobchodním dlouhodobém i spotovém trhu a tento nárůst se promítne také do nově uzavíraných kontraktů mezi dodavateli a zákazníky," dodal Ladislav Sladký, ředitel prodeje a marketingu United Energy Trading.

"Pokud se udrží současné velkoobchodní ceny, pak zdražení silové elektřiny pro rok 2012 pro odběratele bude meziročně o více než 10 procent," dodal.

Ze tří oslovených pouze předseda představenstva a generální ředitel Europe Easy Energy Kamil Ouška spoléhá na to, že nárůst cen dokáží dodavatelé absorbovat ve svých maržích, aniž by to zákazník pocítil. I on ale hovoří pouze o letošním a příštím roce.

Šéf Elimonu zase ujišťuje, že zákazníkům může zajistit cenovou fixaci dodávek elektřiny.

Rostoucí poptávka zvyšuje ceny

"V jednom se shodneme," řekl mluvčí společnosti ČEZ Ladislav Kříž, "v roce 2011 nebude mít současný růst na konečné zákazníky žádný dopad. V dalších letech lze očekávat růst, ale kvalifikovaný odhad půjde udělat až nejdříve po prázdninách," dodal.

V tom, zda Německo reaktory vůbec odstaví a jaký scénář pro tu eventualitu připraví, podle něj hraje roli tolik proměnných, že jakékoliv predikce jsou "jen hezké cvičení."

Jiří Gavor ze společnosti ENA je naopak přesvědčen, že osud sedmi starších německých reaktorů je zpečetěn.

"Je stále zřejmější, že to bude odstávka trvalá. Nejspíš k tomu přibude jeden dva reaktory a to trhy poděsí," míní Gavor. Němci podle něj také zruší dohodu na prodloužení životnosti ostatních atomových elektráren za rok 2022 a ten se tak stane definitivním koncem jádra v zemi.

Už stávající odstávka sedmi starších reaktorů způsobila, že Německo musí pět procent své elektřiny dovážet, hlavně z Francie a Česka. 

"Nedostatek této komodity pak zcela logicky vyvolá její vyšší cenu," shrnul Kamil Ouška z Europe Easy Energy. "Prakticky okamžitě na změnu ceny v Německu reagovala pražská burza PEX," dodal Luděk Hora z Elimonu.

Cena silové elektřiny, která tvoří konečnou cenu pro zákazníka zhruba z poloviny, vzrostla ve střední Evropě po japonské tsunami a úniku radiace ve Fukušimě o 10 až 15  procent. 

Roku 2013 připlatíme až 15 procent

Odběry elektřiny nakupují dodavatelé obvykle na rok dopředu, takže jejich odběratelé to letos na svých účtech za proud ještě nepocítí.  Už příští rok ale může cena proudu firmám a domácnostem začít růst.

"Více než polovina elektřiny na příští rok už je nakoupená ještě za nižší ceny, ta drahá elektřina se nakupuje na roky 2012 a 2013. Zdražení se tedy v roce 2012 projeví nejvýš pěti procenty," připouští možné mírné zdražení už příští rok Jiří Gavor z analytické společnosti ENA.

"Na rok 2013 to už dopadne s plnou silou," je přesvědčen expert.

 

Právě se děje

Další zprávy