Tajná dohoda o Sazce. Od Hušáka míří k Vítkovi

Zdeněk John
1. 2. 2011 16:48
Sazka odložila oznámení, jak chce její vedení firmu finančně zachránit
Sídlo Sazky v pražských Vysočanech, na dohled od arény, která loterijní firmu táhne ke dnu
Sídlo Sazky v pražských Vysočanech, na dohled od arény, která loterijní firmu táhne ke dnu | Foto: Jan Langer

* Radovan Vítek řekl Aktuálně.cz, že dohoda se Sazkou se opět vzdálila * Držitelé dluhopisů nedali souhlas s moratoriem pro dlužníky, o které Sazka stojí * Sazka odložila zveřejnění záchranného plánu

Praha - Generální ředitel Sazky Aleš Hušák zrušil tiskovou konferenci, na níž chtěl původně oznámit, jak vypadá záchranný plán, pro který se rozhodlo vedení loterijní společnosti.

Právníci podle Sazky nestačili doladit všechny náležitosti dohody, o níž chtěl Hušák informovat, největší věřitel Sazky Radovan Vítek však Aktuálně.cz sdělil, že odvolal svůj souhlas s rodící se dohodou. "Ano, je možné říct, že v tuto chvíli jsme opět dohodě víc vzdáleni," prohlásil Vítek.

Vítek hraje klíčovou roli. Ať už plán, který upeklo představenstvo Sazky, dopadne po poslední právnické úpravě jakokoliv, musí mu vyhovět v podstatných bodech. Podnikatel v oboru realit - například majitel druhého největšího vlastníka bytů v Česku - skoupil dluhy od bank a především významnou část dluhopisů. S jejich pomocí Sazka uhradila výstavbu arény v Praze Vysočanech.

Vítek jako držitel dluhopisů může podle dluhopisové dokumentace účinně zablokovat jakýkoliv postup, s nímž nebude souhlasit. Sazka například neuspěla se žádostí o moratorium, tedy tříměsíční období hájení před věřiteli, s nímž by ale muselo souhlasit víc než polovina držitelů bondů. "Ano, moratorium nevidím jako vhodné řešení," řekl Vítek.

Navíc stále běží insolvenční řízení, které rozjel proti Sazce u Městského soudu v Praze.

Pánové, kteří spolu nemluví

Vítek byl podle informací Aktuálně.cz připraven k dohodě se Sazkou a jejími majiteli. V konečné podobě měl podle původního plánu kontrolovat zhruba 60 procent společnosti a 40 procent přenechat současným akcionářům, sportovním svazům a sdružením. "Ta čísla komentovat nechci, nevím, kde jse je zjistili," uvedl však Vítek.

Sazka však může zpočátku zveřejnit takovou podobu dohody, v níž hlavní roli zachránce sehraje eInvest Martina Ulčáka a Vítkovo jméno ani figurovat nebude, sdělily Aktuálně.cz dva dobře informované zdroje.

Komplikací jsou vztahy mezi generálním ředitelem Alešem Hušákem a Radovanem Vítkem. Hušák se o Vítkovi vyjádřil jako o kyperském bezdomovci a neuznává jeho pohledávky, Vítek zase trvá na Hušákově odchodu ze Sazky. Pánové spolu nejen nemluví, ale ani si navzájem nevěří, což je pro taková jednání smrtící kombinace.

Prostředník mezi nimi, Hušákův spojenec Martin Ulčák, také jeden ze zájemců o finanční pomoc Sazce, však s Vítkem jedná a není přitom neúspěšný, jak potvrdil v pondělí listu MfDnes.

Další potíž, kterou akcionáři Sazky v souvislosti s Vítkem řeší, je, jaký má vlastně plán s jejich firmou. Vítek sice slíbil, že předloží oficiální nabídku na převzetí Sazky, ale to dosud neudělal. Místo toho ji "ukrajuje" zvenčí: nakupováním jejích dluhů.

Pro sebe, či pro jiné?

Není dosud úplně zřejmé, zda chce "pouze" vydělat, nechá se vyplatit a zúročí tak své nakupování pohledávek za Sazkou. Nebo zda chce firmu převzít pro sebe, či zda ho zajímají nemovitosti, které loterijní společnost vlastní. Anebo je tu čtvrtá varianta: že Vítek pracuje ve shodě s některým z dalších uchazečů o Sazku z loterijního byznysu. Takoví jsou dva: Penta a Synot.

 

Právě se děje

Další zprávy