Penta koupila slovenskou banku Dexia. Přeplatila J&T

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
11. 11. 2010 9:36
Transakci ještě musí schválit slovenská národní banka a antimonopolní úřad
Foto: Aktuálně.cz

Bratislava - Novým vlastníkem slovenské Dexia banky se stane finanční skupina Penta Investmens. Koupila totiž 88,71 procenta akcií od dosavadního vlastníka, kterým byla belgicko-francouzská bankovní společnost Dexia.

O podpisu smlouvy informoval mluvčí slovenské banky Michal Fúrik, cenu transakce však nesdělil. Dexia je podle výše vkladů sedmou největší bankou na Slovensku a má zde 49 poboček.

Dexia svoji slovenskou banku musela prodat. "Transakce je součástí dohody s Evropskou komisí dosaženou v únoru 2010. Ta nařizuje skupině Dexia prodej Dexia banky Slovensko do 31. října 2012," uvedl mluvčí Fúrik. Transakce ještě podléhá souhlasu slovenské centrální banky a antimonopolního úřadu. To by měla být záležitost příštích několika měsíců.

Banka byla vloni ve ztrátě 

Podíl ve slovenské Dexii, která vloni skončila ve ztrátě 13 milionů eur, kromě Penty chtěla například i finanční skupina J&T, spolu s Istrokapitalem a Tatra bankou.

Penta se chce v bance zaměřit na rozšiřování retailových aktivit a pokračovat ve službách pro komunální sektor.

Dexia banka Slovensko působí na trhu od roku 1993, kdy zde začala pod názvem Prvá komunálna banka. Finanční skupina Dexia se stala majoritním akcionářem v roce 2000.

 

Právě se děje

Další zprávy