Levný nákup na letišti dostane jednotný obal

hsch
26. 9. 2007 11:10
Evropa inovuje bezpečnostní pravidla pro cestující
Foto: Reuters

Praha - Toto není z místních bezcelních obchodů, odevzdat! Tak tuto větu již brzy cestující na evropských letištích neuslyší. Od konce příštího měsíce vstoupí totiž na letištích v Evropě v platnost nová bezpečnostní pravidla pro přepravu cestujících.

"Od zimního letového řádu tedy od 28. října budou všichni prodejci v tranzitní zóně balit tekutiny a gely do jednotné igelitové tašky," upřesnila pro deník Aktuálně.cz Eva Krejčí, mluvčí Letiště Praha.

Mezinárodní organizace pro civilní letectví (ICAO) předepsala letištím jednotný vzor balení. Jedná se o igelitovou tašku s předem definovanými grafickými znaky a čárovým kódem.

Organizace k tomuto kroku přistoupila mimo jiné i proto, že některá letiště zboží zabalené u  obchodníků na konkurenčních letištích neuznávala a pasažérům jej při přestupu na jinou linku odebrala.

"Velmi přísné bylo v tomto směru například letiště v Amsterodamu. Tam bezpečnostní služba zboží zakoupené v duty free obchodech mimo tranzit místního letiště klientům zabavovala velmi často. Jednotný systém balení by tomu měl již v budoucnu zabránit," říká například Kamil Kmoch z Travel Free.

Zboží, které podle bezpečnostních pravidel nesmí na palubu, odebírají cestujícím i na Letišti Praha. "Tekutinami a gely cestujících včetně těch tranzitních se denně naplní v průměru deset plastových popelnic," uvedla Krejčí. Letiště má přitom popelnice s obsahem 120 a 200 litrů.

Přísnější bezpečnostní opatření, která začala platit loni v srpnu po zmařených teroristických útocích na londýnském letišti Heathrow,  snížila podle analytiků roční tržby obchodníků na evropských letištích přibližně o tři procenta. Za rok 2005 přitom celosvětový obrat prodejen duty free dosáhnul 26 miliard dolarů.

 

 

Právě se děje

Další zprávy