Hrozí nám kolaps kvůli čisté energii, říká šéf Vítkovic

Karel Toman
22. 11. 2012 6:00
Německá konkurence platí 53x méně, tomu nejde konkurovat, tvrdí Jan Světlík
Jan Světlík.
Jan Světlík. | Foto: Karel Toman

Ostrava - Kvůli povinným příspěvkům na obnovitelné zdroje energie hrozí tuzemskému průmyslu kolaps, přestože je až třetí v pořadí znečišťovatelů. V rozhovoru pro online deník Aktuálně.cz to říká Jan Světlík, generální ředitel a předseda představenstva největší strojírenské firmy v tuzemsku - Vítkovice Machinery Group.

"Největší hutní firmy tady platí půl miliardy. Nám to v příštím roce skáče skoro ke čtvrt miliardě. Svět přitom žádné poplatky nemá, vláda nám vytváří zcela nekonkurenční prostředí. V tomhle nelze podnikat," říká Světlík.

Přestože Vítkovice letos čekají o deset procent lepší výsledek než vloni, ziskovost bude podle něj právě kvůli poplatkům za čistou energii "špatným indikátorem". Světlík se také obává konce vítkovických hutí Evraz.

Aktuálně.cz: Slavnostně jste dokončili první etapu mnohamiliardové rekonstrukce Dolní oblasti Vítkovic, všude kolem panuje skvělá nálada. Pak vás ale čeká návrat do tvrdé reality: globální ocelářství v útlumu, slábnoucí poptávka domácích automobilek, potíže Arcelor Mittal nebo Evrazu a US Steel. A s tím spojené potenciální potíže pro NWR. To pro Ostravu nezní jako dobré časy.

Jan Světlík: My jsme velcí strojaři a svou zakázkovou knihu máme relativně plnou. Víme, co budeme dělat v příštím roce, v roce 2014 i 2015 v inženýringových  projektech. Samozřejmě že v našich sériových produktech vždy neseme určité riziko. Nicméně taky nás trápí to, jak se tady budou vyvíjet hutě. V současné době je velmi mnoho nejasností kolem Evrazu, který už několik týdnů nevyrábí.

A.cz: Jaká je podle vás jeho budoucnost?

Shodou okolností jsem měl včera po nějaké době jednání s ředitelem a musím říct, že mám z toho pocit, že mají zájem to nějakým způsobem ještě udržet. Všechny indicie, které člověk sleduje, ale svědčí o opaku. Nicméně uvidíme, jaký bude další vývoj, protože kolem toho, jakým způsobem budou manažeři Evrazu provozovat tuto huť v Ostravě, je určitá tajemnost. A nechtěl bych to v zásadě ani komentovat, protože nějakým způsobem jdou indicie a nějakým způsobem hovoří přímo ti lidé.

A.cz: Naznačujete, že kolem Evrazu jsou slova a indicie v rozporu?

My to vnímáme poměrně ve velkém rozporu, kdy nám všechny indicie říkají, že jdeme k postupnému útlumu a uzavření hutí, a na druhé straně, když jsem jednal včera, tohle slovo tady nepadlo. Bavíme se neustále o nějakém rozvoji, čili příští týden bude série jednání o nějakých doprovodných službách.

A.cz: Jak odhadujete letošní hospodářský výsledek Vítkovice Machinery Group?

Za první až devátý měsíc jsme v zásadě o deset procent nad rokem 2011. Jednoduše ve všech parametrech myslím, že můžeme říct, že budeme lepší. Jaká bude kvantifikace a nakolik se podaří poslední kvartál, je vždycky otázkou. V zásadě se nám jeví, že, co se týče strojařských výrobků, bude rok 2012 výrazně lepší než rok 2011. Vnímáme skupinu jako celek, jsou tady vidět propady u některých sériových výrob a hutní produkce, kde je vývoj velmi turbulentní, nicméně u strojařských technologií s vysokou přidanou hodnotou myslím problém není.

A.cz: O kolik lepší výsledek oproti loňsku tedy očekáváte za celou skupinu?

Určitě to bude číslo nad deset procent.

Vláda zvedá neřiditelné náklady

A.cz: A jak odhadujete vývoj obratu skupiny na rok 2013 a 2014?

My máme nakontrahováno poměrně významně. Všechno ale závisí na nákladovosti. Špatným indikátorem je samozřejmě ziskovost. Vláda extrémně zvedá neřiditelné náklady, jako jsou poplatky. To je myslím problém, který se tady bude muset řešit, protože to opravdu může způsobit kolaps průmyslu v České republice.

A.cz: Vy jste se stal jakýmsi neformálním mluvčím protestů průmyslu proti poplatkům za obnovitelnou energii. Poslali jste dopis premiérovi, ministerstvu průmyslu i Energetickému regulačnímu úřadu. Máte už nějaké náznaky, zda vám politici a úřady vyjdou nějakým způsobem vstříc?

My podobné dopisy posíláme už pět let. Ten problém narůstání poplatků je dlouholetý. Já vidím jako zásadní problém, že se nepodařilo zastavit nárůst toho největšího balíku, kterým jsou fotovoltaiky. Zprovozňují se neustále další a další a ten problém narůstá. Pokud vláda garantuje příjmy fotovoltaickým elektrárnám po dobu 15 let, pak to vidíme jako problém. A přesunutí tohoto problému na průmysl, ať tady zahyne, považuju za úplně trapné a zcela nekoncepční. Dneska už je to tak obrovský poplatek, který dusí všechny.

A.cz: Kolik konkrétně musíte platit?

Největší hutní firmy tady platí půl miliardy. Nám to v příštím roce skáče skoro ke čtvrt miliardě. Svět přitom žádné poplatky nemá, vláda nám vytváří zcela nekonkurenční prostředí. V tomhle nelze podnikat. Nemůžem si říct, že zavřem všechny energeticky náročné průmysly. To je základna, kterou si každý stát musí hlídat. A nechápu ten nihilismus, že to nikoho nezajímá a vůbec se tím nehodlá zabývat. Mrzí mě, že ze strany vlády tu nedochází k jakýmkoliv opatřením.

Obří galerie rzi: Dolní oblast Vítkovic, obživlé dědictví industriálu

A.cz: Co tedy po vládě žádáte?

My máme dva základní požadavky: vyřešme "nenárůst" poplatků za obnovitelné zdroje pro rok 2013 a udělejme opatření pro rok 2014 a další, ať se ten poplatek snižuje.

A.cz: A máte v tomto směru nějakou odezvu?

Ano, formální dopis jsme dostali, ale ten nic neřeší. Každý týden je několik jednání. Byli jsme v Poslanecké sněmovně na semináři, kde jsme to vysvětlovali poslancům. Chtěli jsme, ať při projednání rozpočtu vystoupí prezidenti Svazu průmyslu a Hospodářské komory, kteří by tam přednesli, že takhle se to absolutně nedá dělat. Já považuju za absolutně nefér, že moje německá konkurence má 53krát menší poplatek než já. To pak opravdu nejde konkurovat. O tom, že mimo Evropskou unii je poplatek nula, o tom nemluvím.

A.cz: Právě Ostrava je ale přece městem, které se v České republice každoročně nejvíc dusí v emisích. Podle vás není správné omezovat emise právě podporou obnovitelných zdrojů?

Velmi správná otázka. Evraz nejede, Mittal jede na půl plynu, tak jak to, že je tady inverze?

A.cz: No, proč?

Protože průmysl ty inverze nezpůsobuje. Způsobuje to doprava a lokální topeniště. Průmysl je na třetím místě, když jede naplno. Ve znečištění z průmyslu je první Mittal, potom ČEZ a jeho teplárny, třetí je myslím Evraz. Vítkovice jsou až někde na dvacátém místě. Dnes průmysl z ekonomických důvodů nejede, a přesto tu ty inverze jsou. To jednoznačně prokazuje, že ten problém je jinde a je třeba ho i politicky hledat jinde. Je třeba zavádět v moderní dopravě třeba CNG, kde máte nula polétavého prachu. Tady nevidím žádnou aktivitu. My to říkáme, my to děláme. Ale podpora ze strany klíčového znečišťovatele, statutárního města Ostrava a jeho dopravního podniku, je žádná.

 

Právě se děje

Další zprávy