Ruský problém v Temelíně neexistuje, tvrdí šéf Vítkovic

Karel Toman
30. 11. 2012 15:29
S Rosatomem se k zakázkám dostáváme, s Arevou a Westinghousem ne, tvrdí Jan Světlík
Jan Světlík.
Jan Světlík. | Foto: Karel Toman

Ostrava - K dostavbě Temelína se stoprocentně dostaneme, jde ale o to, jak velká zakázka to pro nás bude. A lepší šance na větší zakázku za "větší miliardy" máme s Rusy. V rozhovoru pro online deník Aktuálně.cz to naznačuje Jan Světlík, generální ředitel největší strojařské firmy v tuzemsku Vítkovice Machinery Group.

"Podařilo se nám dostat do Rosatomu na dodávku na vnitřní jaderkové zakázky pro zahraničí. Zároveň se snažíme dostat zakázku u Arevy a Westinghouse, což se zatím nedaří," říká.

Bezpečnostní riziko občas spojované s rusko-českým konsorciem Atomstrojexpoert, které se o dostavbu Temelína uchází, vítkovický boss odmítá. "Já jsem ten problém nepochopil a myslím si, že neexistuje," tvrdí Světlík.

Aktuálně.cz: Zkuste na škále od nuly do 100 procent odhadnout své šance, že se budete podílet na dostavbě Temelína?

Jan Světlík: Největší riziko Vítkovic je, jestli Temelín bude, nebo nebude. Kdybych tohle riziko pominul, tak myslím, že ze sta procent v Temelíně budeme. Je otázkou, v jaké pozici. Jestli jako velký, malý nebo bezvýznamný dodavatel. Myslím ale, že Vítkovice jsou neopominutelný dodavatel, jsme nejvýznamnější strojírenská firma v republice. Tady nepřipouštím jinou možnost. Je otázkou, jestli budeme dělat jedno procento, dvě procenta, setinu procenta nebo deset procent. To je dnes ve hvězdách.

A.cz: Pokud se nepletu, vy jste podepsali předběžnou dohodu o subdodávkách jak s Rosatomem, tak s Westinghousem…

To se pletete, protože my jsme žádnou dohodu tohoto typu nepodepsali. My jsme podepsali se všemi třemi uchazeči, s firmami Areva, Westinghouse a Rosatom, memorandum o globální spolupráci na celém světě, protože to je sto procent světového trhu. To je opravdový efekt Temelína, že české firmy se dostaly na short-listy dodavatelů. Protože v jaderce je to tak, že buď jste schválený dodavatel - na což trvá audit třeba tři čtyři roky... A buď se na ten short-list dostanete, nebo se tam nedostanete. A když se tam nedostanete, nedostanete zakázku.

A.cz: A ke komu se vám povedlo dostat?

Nám se podařilo dostat do Rosatomu na dodávku na vnitřní jaderkové zakázky pro zahraničí. Zároveň se snažíme dostat zakázku u Arevy a Westinghouse, což se zatím nedaří. Nicméně na short-listech těch firem jsme. To považuju za úspěch. Z toho, že jsme podepsali se všemi, se dělala tak trochu show. Já ale nechápu, proč - když sto procent světového trhu dělají tři firmy - bych se měl dobrovolně zbavovat třetiny nebo dvou třetin tím, že řeknu: s váma nepůjdu. Sakra, já jsem pro to, dodávat všem třem. Protože mým cílem je být dobrý dodavatel velmi náročných komponentů jaderné energetiky pro všechny tři. O nic jiného se nám nejedná.  Je otázkou, na čem se s jakou korporací domluvíme. Všechny ty politické hrátky jsou zanedbatelné.

A.cz: Co tím konkrétně myslíte?

Když se podíváte na princip celého Temelína, zjistíte, že Češi si sami na ruském základě postavili sedm bloků. Je to, jako bychom si postavili sedm rodinných baráčků a teď před stavbou osmého říkali, že to neumíme. Mě to opravdu není jasné. Na jaderce jsem vyrůstal celý svůj profesní život a zdá se mi to opravdu zábavné.

A.cz: Z toho, co tu říkáte, nepřímo vyplývá, že největší kus koláče z byznysu kolem Temelína, by si Vítkovice ukously s Rosatomem.

To je otázka. Já nemůžu predikovat, jestli nás někdo pustí do primárního okruhu, nebo ne. Pro nás jsou klíčové dodávky do primárního okruhu.

A.cz: Čili o tomto ty dohody, které jste podepsali, zatím nejsou?

Nejsou. My jsme opravdu podepsali globální spolupráci a musím říct, že s Rosatomem jsme k dnešnímu dni podepsali devět kontraktů na vnitřní jaderný trh.

A.cz: Zmínil jste tu "politické hrátky". Koho by favorizoval Jan Světlík jako strojař a patriot? Zeptám se přímo: S Rusy byste problém neměl?

Já jsem ten problém nepochopil a myslím si že, neexistuje. Když se bavíme o ruském vlivu, tak si myslím, že pro Evropu je daleko silnější vliv plynovod Nord Stream do Německa než to, že si čeští strojaři podle Ruského základu postaví jaderku. Když si ten blok z 80 procent postavíme sami, když u nás je výrobní dokumentace, tak jaképak problémy? Já tady žádnou závislost ani politické riziko nevidím. Já nejsem politik, já tomu nerozumím. Ale když si to řeknu fakticky, tak když to budou dělat jiní, podle dokumentace, která se sem třeba nedostane, a bude se všechno dovážet, tak závislost na dodavateli bude daleko vyšší než na těch ruských dodávkách. Politická závislost, o které čtu v novinách, to je pro mě zástupný problém. 

A.cz: Takže podle čeho byste vybíral?

Já bych favorizoval toho, kdo dá nejlepší nabídku. Byl jsem se podívat na rozestavěné jaderky. Všichni ti dodavatelé udělali skvělé projekty a všichni ti dodavatelé udělali nějaké projekty, kde měli problémy. A Temelín bude to samé. Buď to bude dobře řízený projekt, nebo to bude špatně řízený projekt a pak je v podstatě jedno, kdo to dodá. Nicméně podle mě by vláda měla nabídky posuzovat podle toho, kolik bude fakticky nakontrahováno českých dodavatelů. A když málo, bude opravdu lepší tendr zrušit, než abychom si tam dodali trochu betonu a potom nějaké služby, nebo že si tam firma Toi Toi dodá nějaké armatury.

A.cz: Předpokládejme, že to pro vás dopadne dobře a na Temelíně zakázky dostanete. Jak velký byznys by to pro Vítkovice Machinery Group představovalo?

Pokud bychom dostali námi očekávané práce, je to pro nás práce řádově na čtyři pět let. Kdybych byl v pozici generálního dodavatele, nějaké věci bych k tomu dokupoval, takže obraty by byly zavádějící. Řádově by to ale bylo ve větších miliardách korun.

A.cz: Svého času jste vládě vytýkal, že se zastává Tibetu, což průmysl stojí obrovské peníze na zakázkách v Číně. V tomto směru nedávno na brněnském veletrhu udělal zásadní obrat premiér Petr Nečas. Zaznamenal jste, že by vám to nějak pomohlo?

Já si nepamatuju, že bych Tibet někdy zmiňoval. Nicméně musím říct, že mám konkrétní jiné případy, kdy jsme třeba kvůli českému vystoupení na konferenci vůči Srí-Lance přišli o už domluvený projekt mostů a chemické fabriky. To byl přímý důsledek české intervence proti stávající vládě.

A.cz: Naše vláda řekla něco proti vládě na Srí Lance a vy jste tam přišli o byznys? O jak velký?

Nebyli jsme na první lajně, byli jsme subdodavatelé. Jednalo se o jeden a půl miliardy eur. Čili to byl velký projekt. A toto jsme kritizovali. A co se týče Číny, nevím, jestli by se našim politickým lídrům líbilo, kdyby sem jezdili nějací hosté a říkali nám: pánové, s těmi Sudetskými Němci jste to neudělali pěkně, měli byste to změnit. Já to skutečně vnímám tak, že zasahujeme do vnitřních záležitostí Číny.

A.cz: To je přece rozdíl. Zavírá se tam opozice, světové lidsko-právní organizace tam vytrvale upozorňují na porušování lidských práv. Já jako daňový poplatník si politika platím i proto, aby o tomto problému v pravou chvíli otevřel ústa.

Kolik měsíčního příjmu obětujete na to, aby to ten politik dělal?

A.cz: Takhle to vyčísleno nemám.

A o tom to celé je. Chcete elektriku z obnovitelných zdrojů? Ano, chceme. A kolik byste do toho dali? No, šli bychom až na stokorunu. A teď se zoufalý redaktor ptá: no jo, ale teď je to tři sta korun, tak jak je to? Dneska nikdo neví, kolik co stojí. Kolik stojí kilowatt? Nevíte. Máte poplatek a nějakou proměnnou. Obnovitelné zdroje, to je jen nejbrutálnější poplatek, který v České republice máme. Jsou tu tisíce dalších poplatků, které tu máme. Jsme Česká poplatková republika. Poplatky jsou věci, se kterými se neumíte vypořádat, protože to je náklad, který mít musíte. Poplatky začínají být problém. V posledních pěti šesti letech začaly brutálně růst. Voda, plyn, teplo, všude máte fixní a variabilní náklad. Dnes si člověk neumí spočítat, jak která složka roste. Neví, za co kolik platí a uklidňuje se tím, že ten nárůst není tak velký.

A.cz: Skupina KKCG vás obviňuje, že údajně tunelujete vítkovické strojírny. Vy to popíráte. Skutečným důvodem sporu je zřejmě dávné navýšení kapitálu a následné snížení akcionářského podílu KKCG roku 2010 z 45 na 11 procent…

Je pravomocně odsouzeno, že nemají pravdu. Kapitál navýšili s námi. Tak v čem je problém?

A.cz: K tomu právě mířím. KKCG se soudí o 663 milionů. Ne že by to byly malé peníze, soudy jim ale zatím mnoho šancí nedávají. Jsou tedy peníze skutečný důvod, nebo se Karel Komárek snaží dosáhnout něčeho jiného?

Akcie jsou rozsouzené v roce 2008. A i když je to pravomocné, čeká se na to, až se pravomocný rozsudek přeloží. Protože v den, kdy právníkovi přišel, prohlásil, že od včerejška už není zástupcem. Zástupce je teď holandská firma, takže se to překládá do angličtiny. Bude to trvat tak půl roku, než se to přeloží, než se to pozve. Potom může přijít další úhybný manévr. To je takové okopávání kotníků. A jestli tady Komárek prohraje soud o 663 milionů a vymyslí si další produkt na 220 a potom další na 300 nebo na 30, to je přece úplně jedno. Je to otázka klasického otravování. V téhle republice to nedělá jenom KKCG, je jich více.  KKCG je výjimečné v tom, že má výjimečnou mediální podporu.

 

Právě se děje

Další zprávy