Půlku zisku vezme firmám elektřina, stěžují si Nečasovi

ČTK ČTK
17. 10. 2012 15:37
Počet firem ve ztrátě může kvůli poplatkům na obnovitelné zdroje stoupnout až o polovinu
Foto: Reuters

Ostrava - Počet firem ve ztrátě může kvůli poplatkům na obnovitelné zdroje energie stoupnout až o polovinu. Může se stát i to, že některé firmy odejdou nebo zkrachují. Novinářům to v Ostravě řekli zástupci největších odběratelů elektřiny.

Ti se sešli, aby jednali, jak zabránit růstu poplatků na podporu obnovitelných zdrojů, které firmy musí platit v ceně elektřiny. Výsledkem jejich jednání je mimo jiné dopis předsedovi vlády.

Zatímco letos firmy platí na obnovitelné zdroje 419 Kč/MWh, příští rok to má být podle Energetického regulačního úřadu 613 Kč/MWh. To je podle průmyslníků pro podniky likvidační. Poplatky na obnovitelné zdroje v ČR jsou podle nich nejvyšší v Evropě.

"Dopady navýšení podpory obnovitelných zdrojů na český průmysl, zvlášť tedy na odvětví hutnictví, strojírenství, těžkou chemii a sklářství, je obrovský. Dneska to bere už víc než 50 procent zisku a dostává to spoustu firem, kterým se při postupující krizi ziskovost mění. Budou to muset platit, přestože budou ve ztrátě," řekl generální ředitel strojírenské společnosti Vítkovice a prezident Národního strojírenského klastru Jan Světlík.

Výzva, kterou průmyslníci zaslali vládě, má dva body. Tím prvním je podle Světlíka zachovat i v roce 2013 stejný poplatek jako letos, byť je vysoký. "A druhá výzva je: Udělejme rychlé systémové opatření, ať ten smrtonosný poplatek budeme v dalších letech od roku 2014 snižovat," řekl Světlík.

 

Právě se děje

Další zprávy