Nestaví se dálnice, ocelárny Evraz musí propouštět

Ekonomika Ekonomika
16. 12. 2011 15:10
O práci přijdou zhruba dvě stovky lidí
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: www.arcelor.com

Ostrava - Zhruba každý sedmý zaměstnanec ostravské ocelárny a válcovny Evraz Vítkovice Steel (EVS) přijde na začátku příštího roku o práci.

Podle informací České televize vedení firmy propustí asi 200 lidí. Svůj krok EVS odůvodnilo tento úbytkem zakázek. Zaměstnanci by však údajně měli mít v budoucnu možnost se do podniku vrátit.

EVS vyrábí ocel a válcované produkty. Jde o třetí největší česká hutní společnost. Zaměstnává přibližně 1400 lidí. Od roku 2005 je součástí ruské skupiny Evraz.

Zaměstnanci z podniku odejdou k 1. dubnu, v případě dohody mohou odejít i dříve. "Vzhledem ke špatné situaci na trhu štětovnic společnost dočasně pozastaví výrobu na Těžké profilové trati (TPT), která vyrábí štětovnice a nosníky," uvedl Krišica.

Zastaví se provoz na těžké profilové trati

Štětovnice se používají na sestavení stěn, které brání sesuvům půdy. "Roční kapacita trati představuje 120 kt, což je deset procent celkového objemu výroby společnosti EVS. TPT dokončí nakontrahované zakázky do konce ledna 2012 a poté bude odstavena," uvedl mluvčí.

Kolik lidí přesně dostane výpovědi, firma zatím neví. "V této chvíli to řešíme, protože chceme aby zaměstnanci, kteří jsou klíčoví pro případný opětovný rozběh provozu těžké profilové trati, zůstali zaměstnanci naší společnosti," sdělil Krišica. Trať bude připravena k opětovnému spuštění ve chvíli, kdy přijdou nové zakázky.

Odbory proti propouštění zatím neprotestují, protože jim to kolektivní smlouva neumožňuje. Budou ale požadovat, aby zaměstnanci dostali vysoké odstupné až 12 měsíčních platů.

Ruská skupina Evraz minulý týden oznámila záměr vytvořit společnost Evraz Europe, která zkonsoliduje veškerá její evropská aktiva. EVS bude její součástí. Současný generální ředitel EVS Zbyněk Kvapík na svou funkci rezignoval, a tak od 2. ledna ostravskou ocelárnu dočasně povede Dmitrij Ščuka, který bude i výkonným ředitelem Evraz Europe.

Podíl v Evrazu vlastní ruský miliardář Roman Abramovič.

 

Právě se děje

Další zprávy