Ceny nemovitostí v Evropě začaly klesat

Hana Vorlíčková
9. 5. 2007 23:00
Prudký pokles zaznamenalo první Španělsko
Foto: Miluše Válková

Praha - Ceny nemovitostí v Evropě začaly po deseti letech klesat. Realitní bublina praskla ve Španělsku, kde se za poslední dva měsíce zlevnily až o třetinu. Největší pokles se týká prázdninových domků a apartmánů u moře. Ty kupují především cizinci včetně Čechů.

Pokles i mimo Španělsko

"Viděl jsem lidi, kteří prodávali prázdninové domy za 120 tisíc eur, ačkoli je před necelým rokem koupili za 180 tisíc eur," řekl pro BBC News Angličan Tim Hodges ze společnosti Conty Homesearch, která Britům pomáhá s nákupem nemovitostí na Pyrenejském poloostrově. Přitom právě Angličani a Němci vlastní na pobřeží a na Baleárských ostrovech nejvíce domků.

Někteří realitní experti odhadují, že se pokles cen nemovitostí brzy rozšíří i do dalších zemí západní Evropy. Svůj odhad podpírají mimo jiné i o situaci v belgickém přístavním městě Ostende. Tam se již několik týdnů nabízejí k prodeji desítky až stovky volných bytů k prodeji i k pronájmu. Prudce začala klesat i cena akcií většiny developerských a stavebních firem. které ve Španělsku byty staví.

Investory se dokonce snažil uklidnit i španělský ministr pro ekonomiku Pedro Solbes. Pro BBC News uvedl, že i přes prudký pokles cen nemovitostí není španělský realitní trh v kritické situaci a tak není nutné podléhat panice a opouštět zemi". I přes jeho prohlášení však řada developerů hledá nové příležitosti mimo zemi. Zajímají je především země Střední Evropy. Obrovský zájem je o Polsko.

Česku problémy zatím nehrozí

Donald Trump
Donald Trump | Foto: Scotmen

V Česku se zatím pokles cen bytů neočekává. "Ze situace ve Španělsku zatím žádné závěry neděláme. Prodej bytů i domků jde v naší firmě v posledních měsících stále velmi dobře," říká například Dušan Kunovský, generální ředitel developerské firmy Central Group. Realitní experti se shodují, že během dvou let by měly spíše stagnovat. Výjimkou mohou být pouze luxusní byty v Praze. Tedy v ceně od 70 tisíc korun za čtvreční metr. 

"Situaci ve Španělsku většina analytiků předpovídala a to kvůli nadměrné nabídce nových nemovitostí. Přestože počet nově dokončených bytů v Česku v posledních letech roste, existuje tu zatím dostatečná poptávka,"říká ," říká Mark Batt, vedoucí rezidenčních nemovitostí mezinárodní realitní firmy Cushman & Wakefield v Praze. Zájem o byty povzbuzují i nízké úrokové míry u hypoték a rostoucí příjmy obyvatel.

I když jsou nemovitosti považovány za bezpečnou variantu zhodnocení peněz, není prudký pokles cen v historii ničím neobvyklým Jeden z nejznámějších cenových propadů za posledních padesát let doplatil například i americký obchodník s nemovitostmi Donald Trump, který se krátce po úpadku na americké burze v roce 1987 dostal do finančních potíží. Narozdíl od Česka, je totiž  v USA typické financování velkých developerských projektů z prostředků kapitálového trhu.

 

Právě se děje

Další zprávy