Ceny ropy rostou. Čeká se zachování těžebních omezení skupiny OPEC+

28. 5. 2024 17:02
Ceny ropy rostou. Čeká se zachování těžebních omezení skupiny OPEC+

Ceny ropy se v úterý zvýšily. Očekává se, že skupina OPEC+ tento týden ponechá v platnosti dosavadní omezení dodávek suroviny na trh. Severomořská ropa Brent krátce po 16:00 SELČ vykazovala nárůst o zhruba zhruba půl procenta a pohybovala se nedaleko 83,5 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate si připisovala zhruba 1,8 procenta a dostala se nad 79 dolarů za barel.

Skupina OPEC+, kterou tvoří Organizace zemí vyvážejících ropu a její spojenci v čele s Ruskem, bude v neděli jednat o své těžební politice. OPEC+ již delší dobu omezuje dodávky ropy na trh, snaží se tak podporovat ceny suroviny a bránit převisu nabídky nad poptávkou.

Kromě vyhlídek na pokračující omezování těžby skupinou OPEC+ tlačí ceny ropy vzhůru rovněž naděje na silnou poptávku po pohonných hmotách ve Spojených státech během letní motoristické sezony. USA jsou největším spotřebitelem ropy na světě.

"Ropa se v poslední době nachází ve fázi oživení," uvedl podle agentury Reuters analytik Charalampos Pissouros z makléřské společnosti XM. Analytik Tamas Varga z firmy PVM nicméně poukázal na přetrvávající obavy, že úrokové sazby ve Spojených státech zůstanou ještě delší dobu na vysoké úrovni. Vysoké náklady na půjčky obvykle podkopávají hospodářský růst, a tím i poptávku po pohonných hmotách.

 

Právě se děje

Další zprávy