Ceny nových bytů v Praze o prázdninách oproti předchozím měsícům klesly

16. 10. 2023 12:48
Ceny nových bytů v Praze o prázdninách oproti předchozím měsícům klesly

Průměrná nabídková cena nových bytů v Praze v červenci a srpnu oproti dvěma předchozím měsícům klesla o 1,2 procenta na 152 000 korun za metr čtvereční. V pražské nabídce se objevilo 13 nových developerských projektů s 925 byty. Vyplývá to ze studie Deloitte Develop Index, ve které poradenská firma Deloitte každé dva měsíce mapuje vývoj na pražském developerském trhu.

"Průměrná cena nových bytů v Praze klesla počtvrté v řadě. Mezi hlavní důvody těchto propadů bezesporu patří setrvale vysoké úrokové sazby, prázdninové měsíce, vyčkávací taktika případných kupujících a vysoká inflace," uvedl Petr Hána ze společnosti Deloitte.

Dodal, že zájem o nové byty neroste, či dokonce klesá, což má vliv i na ceny. "Developeři reagují různými prodejními akcemi nebo korekcí samotných cen. Příliš neočekávám, že by se situace v příštích měsících nějak výrazně změnila," uvedl. Nejvíce nových bytů k prodeji bylo podle něj o prázdninách v Praze 5, 9 a 4, nejméně pak v Praze 1 a 7. Na konci léta bylo na pražském trhu celkem 167 dostavěných projektů, dalších 160 bylo ve výstavbě a 22 před výstavbou, dodal.

Před prázdninami podle Háni počet prodaných bytů neklesal, což se v letních měsících změnilo a zatímco v květnu a v červnu bylo na pražském rezidenčním trhu podle informací z ceníků developerů prodáno celkem 785 nových bytů, o prázdninách to bylo 480. "Čtyřicetiprocentní pokles prodejů je skutečně citelný propad. Je evidentní, že situace developerů aktuálně není jednoduchá. Oproti předchozím rokům, kdy poptávka převyšovala nabídku, musí nyní více investovat do marketingu a dalších aktivit na podporu prodeje," sdělil manažer.

 

Právě se děje

Další zprávy