Cena za přepravu LNG roste. Pro zákazníky v Evropě tak může plyn podražit

ČTK ČTK
18. 10. 2022 14:48
Cena za přepravu LNG roste. Pro zákazníky v Evropě tak může plyn podražit

Cena za přepravu zkapalněného zemního plynu (LNG) se v posledních týdnech zvyšuje, provozovatelé tankerů si v průměru říkají asi o 300 tisíc dolarů (7,5 milionu korun) za každý den přepravy. A pokud cestu dobře naplánují s přihlédnutím k situaci na trhu, mohou za den získat i půl milionu dolarů.

Podle analytiků se přitom budou sazby provozovatelů tankerů dál zvyšovat, což může prodražit LNG pro odběratele v Evropě, kde nyní kvůli kapacitním problémům čekají na vykládku desítky lodí.

Společnost Clarksons Securities odhadla, že průměrná sazba za přepravu LNG těmi nejefektivnějšími tankery se na konci září pohybovala kolem 313 tisíc dolarů za den. U méně efektivních lodí to bylo zhruba 277 tisíc dolarů za den.

"Dopravci LNG teď míří ke hvězdám. Příjmy za okamžitou přepravu dosáhly závratných výšin," řekl analytik společnosti Clarksons Securities Frode Mörkedal. Obchodníci podle něj upozorňují, že majitelé tankerů teď vzhledem k situaci na trhu mohou využít i dalších možností, jak dosáhnout nejvyšších příjmů. "To znamená, že dostávají zaplaceno nejen za pravidelnou zpáteční cestu, ale i za cesty jednosměrné. Díky tomu pak může být příjem u základní zpáteční cesty až kolem 500 tisíc dolarů za den," řekl Mörkedal.

V Evropské unii se LNG na celkovém dovozu zemního plynu ještě loni podílel asi z 20 procent, většina se dovážela ze Spojených států a dále z Kataru. Vzhledem k tomu, že se ale Evropská unie kvůli ruské invazi na Ukrajinu snaží zcela zbavit závislosti na energiích z Ruska, podíl LNG na dovozu plynu se v posledních měsících rychle zvyšuje.

 

Právě se děje

Další zprávy