Cena pšenice kvůli útokům na ukrajinské přístavy vzrostla na pětiměsíční maximum

ČTK ČTK
25. 7. 2023 10:40
Cena pšenice kvůli útokům na ukrajinské přístavy vzrostla na pětiměsíční maximum

Ceny pšenice dnes pokračují v růstu a ráno vykazovaly vzestup asi o dvě procenta, čímž se dostaly nejvýše od února. Trh reaguje na intenzivnější ruské útoky na ukrajinské přístavy, které podle analytiků vyvolávají obavy o dlouhodobé globální dodávky a potravinovou bezpečnost.

Cena nejaktivněji obchodovaného termínového kontraktu na pšenici podle záznamů komoditní burzy v Chicagu vykazovala kolem 05:30 SELČ nárůst o dvě procenta na 7,72 dolaru (asi 168 Kč) za bušl (27,2 kg). Předtím se dotkla 7,77 USD, což byla nejvyšší hodnota od 21. února.

"Do cen je započítán pomalejší export z Ukrajiny a kupující nyní čekají, co se stane s vývozem pšenice z Ruska," řekl agentuře Reuters jeden z obchodníků s obilím v Singapuru. "Jakákoli omezení pohybu lodí z Ruska poženou cenu výš," dodal.

Rusko v pondělí při útoku dronem zničilo ukrajinské sklady obilí na řece Dunaj. Význam Dunaje jako přepravní cesty pro ukrajinské zemědělské produkty do zahraničí ruská invaze z loňského února posílila. Klíčovou se říční cesta stala minulý týden s ukončením mezinárodní dohody o vývozu přes Černé moře, po němž následovaly letecké útoky, které zasáhly přístavní infrastrukturu v Oděské oblasti.

 

Právě se děje

Další zprávy