Celý Pražský okruh by mohl být hotový do roku 2032, uvedl šéf Ředitelství silnic a dálnic

ČTK ČTK
28. 1. 2024 14:03
Celý Pražský okruh by mohl být hotový do roku 2032, uvedl šéf Ředitelství silnic a dálnic

Motoristé by se mohli dočkat severní části Pražského okruhu a tím i dostavby celého okruhu v letech 2031 až 2032. V TV Nova to řekl generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic Radek Mátl. Cílem ředitelství je začít stavět severní část v letech 2027 až 2028. Uvedl ale, že je to podmíněno zvládnutím úředních procedur a případných soudních rozhodnutí. Stavba Pražského okruhu je rozdělena na 11 úseků, zprovozněných je zatím sedm.

"Náš cíl je zhruba v letech 2027 až 2028 začít severní část Pražského okruhu stavět. Jelikož to bude velmi náročná stavba, tak musíme počítat tři čtyři roky na výstavbu, takže někdy kolem roku 2031, 2032 by se občané Česka měli dočkat i severní části Pražského okruhu a dostavby okruhu jako celku," popsal Mátl.

Projekt severní části nyní prochází procesem posuzování vlivů na životní prostředí, takzvaná EIA. Mátl očekává, že ještě letos obdrží kladné stanovisko. "A my začneme zpracovávat stavební dokumentaci v tuto chvíli už podle nového stavebního zákona, to znamená dokumentaci rovnou pro stavební povolení, neboli pro sloučené rozhodnutí. To znamená vynecháváme proces územního rozhodnutí, jdeme jedním procesem, pravděpodobně jedněmi námitkami, jedním odvoláním a jedním soudním procesem. Pokud toto zvládneme a soudy vyhrajeme, tak jsem přesvědčen, že jsme schopni zhruba do těch tří čtyř let začít s výstavbou severní části Pražského okruhu," řekl.

 

Právě se děje

Další zprávy