Jak z domu dostat přebytečné vlhko? Vysušit

Ilona Víchová
28. 12. 2011 5:19
Nepříjemné vlhko zkracuje životnost rodinných domů. Přebytečná voda dává ideální prostor pro život plísní. Díky odvlhčovači bude vše v pořádku
Foto: Reuters

Pokud chceme prodloužit životnost našeho domu nebo bytu, musíme z něj odstranit přebytek vody, která se sráží na oknech a zdech.

Kvalitní odvlhčovače zabrání vzniku plísní na zdech a ochrání omítky. Celkově se zlepší klima ve vnitřních prostorách. Vysoušeče chrání i naše zdraví před výskytem roztočů, bolestivého revmatu nebo zánětu kloubů. Zaručují neustálou kontrolu rosného bodu, a tím zamezují kondenzaci vody.

Kromě profesionálních pomocníků jsou na trhu i menší přístroje pro klasické domácnosti. Nejjednodušší způsob, jak se zbavit vlhkosti nabízí výrobek Ceresit STOP. Poradí si s nadměrnou vzdušnou vlhkostí, kterou člověk normálně ani nepociťuje, ale dokáže způsobit značné problémy. Ve vlhkém prostředí roste riziko alergických reakcí a zánětů horních cest dýchacích. Cena se pohybuje od dvou set korun. Jde o přístroj, který není elektrický, a funguje na principu kapsle, která se uloží na mřížku a přebytečnou vodu přes sebe vtahuje do sběrné nádoby. Pomůže s udržením ideální vlhkosti v místnosti, hodí se i do menších sklepů.

Pokud bojujeme s rozmočenými zdmi a je to neustálý koloběh, je lepší sáhnout po dehydrátoru na elektřinu. Slušný spotřebič se dá pořídit už za tři a půl tisíce. Jde o mnohem vyšší pořizovací cenu než byla u Ceresitu, ale je také mnohem výkonnější. Jsou schopné posbírat od půl až do tří litrů tekutiny. 

Vyzkoušet například můžeme elektrický vysoušeč Ardes 590 s kapacitou nádoby na dva litry. Samy si můžeme nastavit vlhkost od dvaceti do osmdesáti díky osmi pozicím. Zvládá pracovat v prostorách do sedmdesáti metrů krychlových při teplotě mezi pěti až třiceti pěti stupni Celsia. Hlučnost se pohybuje kolem čtyřiceti decibelů.

Mezi výkonný přístroj patří značka DeLonghi DNC 65, který nás vyjde na téměř pět tisíc korun. Snadno se přenáší a je možné nastavit časovač pro vypnutí do osmi hodin. Vlastní i funkci vysoušení oblečení, kdy zvládne pojmout šest litrů kapaliny při jakékoliv teplotě. Součástí je i oddělený ionizátor a antibakteriální filtr. Pracuje při velmi tichém režimu třicet šest decibelů. 

Novinkou na trhu je dehydrátor Master DH 716. Digitální ukazatel hlásí aktuální vlhkost v místnosti. Díky plastovému provedení nemá rez ani plíseň šancí se uchytit. Za cenu šest tisíc dvě stě korun získáme poloprofesionální odvlhčovač s výkonem šestnáct litrů za dvacet čtyři hodin. Z námi vybraných typů jde o nejvýkonnější přístroj, ale nemá žádné jiné funkce, které bychom za tyto peníze očekávali. 

 

Právě se děje

Další zprávy